ΚΟΣΜΟΣ

Τι συζητήθηκε

Οι ΥΠΕΞ Β.Κορέας - Σουηδίας ολοκλήρωσαν τις επαφές ενόψει επικείμενης συνόδου κορυφής Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας και της Σουηδίας ολοκλήρωσαν χθες έπειτα από τρεις μέρες συνομιλίες που πραγματοποίησαν στη Στοκχόλμη για την κατάσταση ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο, σε μια επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ΥΠΕΞ στη σουηδική πρωτεύουσα που ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για μια πιθανή σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο αφίχθη στη σουηδική πρωτεύουσα την Πέμπτη για συνομιλίες με την Σουηδή ομόλογό του Μάργκοτ Βάλστρεμ, εν μέσω μιας έντονης διπλωματικής δραστηριότητας αναφορικά με την απομονωμένη αυτή χώρα και τις επιδιώξεις της για ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Ο Τραμπ επανέλαβε την Παρασκευή την προθυμία του να συναντήσει τον Κιμ, έπειτα από την πρόσκληση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συναντηθούν που επέδωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα την πρόσκληση.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για διαρκείς διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας ειρηνικής επίλυσης στη διαμάχη καθώς και για διμερείς σχέσεις», υπογράμμισε η ανακοίνωση του σουηδικού ΥΠΕΞ έπειτα από την ολοκλήρωση των συνομιλιών Ρι και Βάλστρεμ.

«Η Σουηδία τόνισε την ανάγκη η Βόρεια Κορέα να διαλύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και το πυραυλικό της πρόγραμμα σύμφωνα με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες στη Σουηδία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Οι New York Times ανέφεραν χθες ότι η CIA έχει αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης πιθανών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο έχει επιλεγεί από τον πρόεδρο Τραμπ για την ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών μετά την αποπομπή την Τρίτη του Ρεξ Τίλερσον.

Οι συνομιλίες στη Στοκχόλμη αρχικά προγραμματιζόταν να ολοκληρωθούν την Παρασκευή, αλλά συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός», δήλωσε μια πηγή με γνώση των συζητήσεων. «Θα πρέπει να θεωρηθεί θετικό σημάδι ότι οι συνομιλίες παρατάθηκαν (έως το Σάββατο)», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε η πηγή, η Σουηδία βρισκόταν σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα πριν τις συναντήσεις στη Στοκχόλμη και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πρόοδο προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

«Η Σουηδία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά είναι οι πρωταγωνιστές οι ίδιοι που θα πρέπει να προωθήσουν τη διαδικασία», υπογράμμισε.

Στον απόηχο των συνομιλιών στη σουηδική πρωτεύουσα η Βάλστρεμ θα συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό της Κανγκ Κιούνγκ-Ουά, που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα και το εμπόριο, ανέφερε εκπρόσωπος της Σουηδής ΥΠΕΞ.

Η σκανδιναβική χώρα είναι από τις λίγες χώρες που θεωρείται ένας πιθανός τόπος αυτής της συνόδου κορυφής η οποία δεν έχει διευκρινιστεί ούτε και πότε θα διεξαχθεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.