ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμένει εχθρικό το τοπίο των ΜΜΕ, παρά τα 3 χρόνια διακυβέρνησης

Οι «μιντιακοί» πονοκέφαλοι του ΣΥΡΙΖΑ

Ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της απογοήτευσης για την εικόνα που παρουσιάζουν τα βασικά ΜΜΕ στη χώρα αντιμετώπισαν πολλοί στο Μαξίμου, αλλά και στην Κουμουνδούρου, την κρίση που προκλήθηκε μετά την εμφάνιση του Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα, αλλά και το «βαρομετρικό χαμηλό» που αυτή προκάλεσε στις σχέσεις του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ με την κυβέρνηση.

Παράγοντες με γνώση του σχεδιασμού, αλλά και των διαθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου συνομολογούν πως το κλίμα για τον ομογενή επιχειρηματία είναι εξαιρετικά βαρύ στην κυβέρνηση, ενώ ουδείς στο κυβερνητικό σχήμα είναι διατεθειμένος πλέον να «στιγματιστεί» ως «συνομιλητής» του κ. Σαββίδη. Σημειωτέον, πάντως ότι ο «πάγος» στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ προκαλεί νέα αρνητικά δεδομένα σε σχέση με τους συσχετισμούς στα ΜΜΕ.

Το χρονικό των αποτυχιών

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε, τον Ιανουάριο του 2015 κυβέρνηση –όπως και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους- έχοντας απέναντί του όλα τα ΜΜΕ. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου πίστευαν ότι η κατάσταση και οι συσχετισμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν, καθώς πλέον η Αριστερά είχε και το «μαχαίρι και το πεπόνι», ως το κόμμα που διαχειρίζεται την εξουσία. Όμως, η πραγματικότητα αποδείχθηκε πεισματάρα, αφού κάθε ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή των συσχετισμών στον χώρο των ΜΜΕ έπεσε στο κενό. Η πρώτη μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση ήταν η υπόθεση Καλογρίτσα, καθώς ο εργολάβος που πολλοί είχαν σπεύσει να «χρεώσουν» στην κυβέρνηση πήρε μέρος μεν στο περίφημο τηλεοπτικό διαγωνισμό, ωστόσο μετά αποδείχθηκε πως δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, ούτε είχε την οικονομική επιφάνεια που χρειαζόταν. Έτσι, βγήκε εκτός τηλεοπτικού παιχνιδιού, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, είχε καταφέρει να στρέψει εναντίον του ακόμη και φίλα προσκείμενα κανάλια, όπως ο Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά.
Σημειωτέον, άλλωστε, ότι η αποτυχία αλλαγής του μιντιακού τοπίου μέσω του Χρήστου Καλογρίτσα ήταν πλήρης, αφού ο εν λόγω εργολάβος όχι απλώς δεν κατάφερε να φτάσει ως το τέλος στον τηλεοπτικό διαγωνισμό –τον οποίο, βέβαια, ούτως ή άλλως τίναξε στον αέρα η Δικαιοσύνη- αλλά δεν κατάφερε καν να κρατηθεί στον χώρο του Τύπου ως χρηματοδότης εφημερίδας, αφού οδηγήθηκε σε «διαζύγιο» με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για την εφημερίδα Documento.

Η περίπτωση Ιβάν

Σε ό,τι αφορά τον Ιβάν Σαββίδη, οι προσδοκίες του Μαξίμου για τον ομογενή επιχειρηματία ουδέποτε δικαιώθηκαν, ενώ ως τώρα ο συγκεκριμένος προκαλεί μόνο… ανασφάλεια στην κυβέρνηση, αφού θεωρείται εξαιρετικά απρόβλεπτος άνθρωπος. Ο Σαββίδης βρέθηκε με μία από τις 4 τηλεοπτικές άδειες από… «καραμπόλα», όταν εξέπεσε του διαγωνισμού ο γιος του Χρήστου Καλογρίτσα. Σημειωτέον πως πριν καν καταλήξει στα χέρια του, ως επιλαχόντος, η μία από τις τέσσερις άδειες του διαγωνισμού που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, ο Σαββίδης είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, όταν είχε αυτοχαρακτηριστεί ως… «λαγός» για να ανεβάσει το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες στην τριήμερη δημοπρασία που έλαβε χώρα στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας-Ενημέρωσης.
Παρόλα αυτά, η επιμονή του Ιβάν Σαββίδη να μπει στον Τύπο αποδείχθηκε… μακράς διαρκείας, αφού ο ομογενής επιχειρηματίας εξαγόρασε το πανελλαδικής εμβέλειας «Έψιλον» από τον Φίλιππο Βρυώνη, αλλά και το «Έθνος» από τον Φώτη Μπόμπολα. Ταυτοχρόνως, ο κ. Σαββίδης έχει και ποσοστό του Mega, αν και όλα δείχνουν πως μετά την χθεσινή απόφαση του ΕΣΡ, το πάλαι ποτέ «Μεγάλο Κανάλι» οδηγείται στο τέλος του. Σε ό,τι αφορά το «Έθνος», ο Σαββίδης ανέθεσε την ευθύνη της έκδοσής του στον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη, ο οποίος επίσης συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση μιντιαρχών. Ωστόσο, μετά το διαζύγιο Σαββίδη-Μάρη στο «Έθνος», που προέκυψε… προχθές, ο Δημήτρης Μάρης είναι… μιντιάρχης δίχως μίντια, αφού διαθέτει μόνο το «Ραδιόφωνο 24/7» των εξαιρετικά χαμηλών πτήσεων στους δείκτες ακροαματικότητας και το ευρείας κυκλοφορίας site «News247.gr». Συν τοις άλλοις, ο κ. Μάρης ουδέποτε κέρδισε την εμπιστοσύνη του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ πλέον απρόβλεπτος παράγοντας θεωρείται και ο Ιβάν Σαββίδης, που ψάχνει κτήριο και επιτελική ομάδα για να αποκόψει και ουσιαστικά το «Έθνος» από το συγκρότημα Μάρη.

Χωρίς «πυροβολικό»

Άλλωστε, με δεδομένο ότι η τιμωρία που περιμένει τον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ και την ομάδα του, ουδείς στην κυβέρνηση βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι ο Ιβάν Σαββίδης και τα ΜΜΕ που του ανήκουν θα είναι από αύριο φιλικά προς το Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για το συγκρότημα Μάρη, που πλέον περνά στην «δεύτερη Εθνική» των μίντια, έχοντας απολέσει το «Έθνος». Μ’ άλλα λόγια, τρία χρόνια μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το κυβερνών κόμμα δεν έχει καταφέρει να διασπάσει το μέτωπο των «αντιπάλων» ΜΜΕ, ήτοι το συγκρότημα Αλαφούζου (Καθημερινή, ΣΚΑΪ), το συγκρότημα Μαρινάκη (ΔΟΛ, Βήμα, Νέα, Παραπολιτικά) κ.α. Αντιθέτως, πέραν της εκδοτικής προσπάθειας της «Νέας Σελίδας», που καρκινοβατεί και η επιβίωσή της είναι αβέβαιη μετά την εξώθηση σε παραίτηση των διευθυντών της, Παναγιώτη Παναγιώτου (Παν-Παν) και Χρήστου Μαχαίρα από τον εκδότη Ηλία Λιβάνη, οι μιντιακοί συσχετισμοί για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο εχθρικοί με όταν ήταν αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια, το κυβερνών κόμμα στηρίζεται από την «Εφημερίδα των Συντακτών» -η σταθερότητα της οποίας έχει κλονιστεί εξαιτίας της πτώσης της κυκλοφορίας της- αλλά και από τα κομματικά ΜΜΕ, ήτοι από την εφημερίδα «Αυγή» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», που όμως έχουν «τραυματιστεί» από πλευράς απήχησης, επιρροής, αλλά και οικονομικής επιφάνειας, έπειτα από τον νέο γύρο μειώσεων μισθών που προωθεί η Κουμουνδούρου για τους εργαζόμενούς της.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ένα άρθρο που οζει από την πρώτη έως την τελευταία λέξη. Πολιτικός και εκδοτικός υπόκοσμος. Εξαφάνιση της ενημέρωσης. Άρση ντε φάκτο της ελευθεροτυπίας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.