ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εφιαλτικό» σενάριο

«Καμπανάκι» της Goldman Sachs για απότομο στράγγισμα της ρευστότητας στις αγορές

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ανησυχητικό σενάριο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη βουτιά τις αγορές. Οι αναλυτές της εκφράζουν την εκτίμηση ότι το επόμενο μεγάλο sell-off θα προκληθεί από έναν εντελώς διαφορετικό παράγοντα, σε σχέση με εκείνον που προκάλεσε την τελευταία μεγάλη πτώση.

Σύμφωνα με τον Charles Himmelber, αναλυτή της τράπεζας, η ρευστότητα θα είναι η νέα... μόχλευση, η οποία ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό για την κρίση του 2008. Η «μόχλευση» έχει να κάνει με επενδυτικά προϊόντα που στηρίχθηκαν σε κακές υποθήκες, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση της κρίσης.

Τότε, οι επενδυτικές τράπεζες ανέλαβαν υπερβολικό χρέος για να στηρίξουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να αυξήσουν τις πιθανότητες μεγαλύτερων αποδόσεων. Σήμερα, οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε προϊόντα που είναι δύσκολο να ρευστοποιηθούν με στόχο τις υψηλότερες αποδόσεις.
Σύμφωνα με τον Himmelber, τα ETΝs (exchange-traded notes, δηλ. χρεόγραφα που εκδίδουν γνωστοί μεγάλοι οίκοι χωρίς εξασφάλιση και εξαρτόμενα πέραν από τα όποια υποκείμενα προϊόντα που παρακολουθούν και από την πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη) που έχουν επωφεληθεί από τη χαμηλή μεταβλητότητα στην αγορά το flash crash τον Φεβρουάριο, είναι ένα καλό παράδειγμα.

Όταν ο δείκτης φόβου VIX είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο, οι traders που είχαν αυτά τα ETΝs αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις τους με ένα ουσιαστικά μιας-κατεύθυνσης trade.

«Ένα άξιο ανησυχίας σενάριο είναι ότι κάθε flash crash μέχρι στιγμής ήταν ενάντια στο μακροοικονομικό σκηνικό του ''τα πράγματα πάνε καλά''» δήλωσε ο Himmelberg. Η αύξηση των μισθών και οι ανησυχίες σχετικά με τα υψηλότερα επιτόκια, για παράδειγμα, ήταν το αφήγημα που εξηγούσε τη διόρθωση της αγοράς τον Φεβρουάριο.

Αλλά ο ίδιος δεν πιστεύει ότι αυτό είναι καθησυχαστικό, καθώς ετήσιος μέρος όρος των ωριαίων αποδοχών αυξάνεται με σταθερό ρυθμό μετά τον τελευταίο Οκτώβριο. «Τι θα συμβεί εάν ένα από τα flash crashes συμβεί όταν υπάρχουν ανησυχητικά μακροοικονομικά στοιχεία, όταν ας πούμε είμαστε στη μέση ενός εμπορικού πολέμου» είπε ο Himmelberg. «Εάν υπάρχουν πραγματικά μακροοικονομικά νέα που είναι ήδη στην αγορά και μετά έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις τιμών, η αγορά θα μπορούσε να πει ''λοιπόν, αυτό απλά το αποδεικνύει''.

Τέτοια κίνηση θα ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να αρχίσει να τροφοδοτεί την πραγματική οικονομία, προσέθεσε ο Himmelberg.

Το ηλεκτρονικό trading θα μπορούσε επίσης να στεγνώσει τη ρευστότητα κατά τη διάρκεια ενός κραχ που συμβαίνει ενάντια στο περιβάλλον των κακών οικονομικών νέων. Σε ορισμένες περιπτώσεις τέτοια προγράμματα σχεδιάζονται ώστε να κλείνουν ως μηχανισμός ασφάλειας έναντι μαζικών απωλειών.

Ta ETFs γενικά δεν παρουσιάζουν αυτά τα προβλήματα.  «Η μεγαλύτερη καινοτομία αυτού του κύκλου ήταν τα ETFs. Σε γενικές γραμμές δεν αυξάνουν τις πιέσεις για πωλήσεις σε μια καθοδική κίνηση, επισήμανε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.