ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός για την ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης-ΤτΕ

Καταιγίδα στην οικονομία από τα «σύννεφα» Μαξίμου-Στουρνάρα

Με έναν… ιδιότυπο και απολύτως ελληνικό τρόπο πορεύεται η Ελλάδα προς την λήξη του Μνημονίου, καθώς είναι η μόνη χώρα που διεκδικεί την έξοδό της από πρόγραμμα στήριξης με τους δύο βασικούς παράγοντες χάραξης οικονομικής πολιτικής να βρίσκονται σε κατάσταση… ανοιχτής σύγκρουσης.

Ο λόγος, φυσικά για την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η αναφορά του ονόματος του διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, στην δικογραφία για την υπόθεση Novartis, σε συνδυασμό με τη διαφωνία Ττε-Μαξίμου για την «καθαρή έξοδο» έχουν δημιουργήσει εύφλεκτο υλικό στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Με δύο στρατηγικές

Ο Γιάννης Στουρνάρας και η Τράπεζα της Ελλάδος ουσιαστικά «εκπροσωπούν» την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι, ενώ στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης στηρίζει απολύτως τον κ. Στουρνάρα. Μάλιστα, αυτή η στήριξη είναι που έχει προκαλέσει σε πολλούς την υποψία –ή ακόμη και τον φόβο- πως η ΕΚΤ δεν θέλει «καθαρή έξοδο», αλλά την προσφυγή της Ελλάδας σε μία προληπτική γραμμή πίστωσης, που θα συνεπάγεται νέους σκληρούς όρους και, επί της ουσίας, θα ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο, χωρίς όμως δανεικά.
Σε κάθε περίπτωση, προφανώς είναι εξαιρετικά σοβαρό το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται «μία ανάσα» πριν την έξοδο από το Μνημόνιο αντιμετωπίζοντας μία διαφωνία κορυφής: η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα παρουσιάζουν απολύτως αντικρουόμενα σχέδια για την «επόμενη μέρα» μετά το Μνημόνιο.

Σύγκρουση μέχρις εσχάτως

Σαν να μην έφτανε αυτό, όλα δείχνουν πως αυτή η σύγκρουση έχει, εκτός από παρελθόν και παρόν, μπόλικο… μέλλον. Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δεν έκρυψε την δυσφορία του με τις απόψεις Στουρνάρα, αλλά και με την πρωτοβουλία του τελευταίου να μην κρατά… το στόμα του κλειστό: «Άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας», διεμήνυσε προχθές, ενώ φωτογραφίζοντας τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, πρόσθεσε: «Η επιμονή δε σε αυτές (σ.σ. τις απόψεις, περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής) από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της. Πολιτική, προσωπική, δεν έχει σημασία».
Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι ο κ. Στουρνάρας αποφάσισε να σηκώσει το γάντι, αφού στη δική του ομιλία, ουσιαστικά «χρέωσε» στην κυβέρνηση την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis: «Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο να συμβαίνει. Λυπάμαι πολύ για αυτή τη χώρα» επισήμανε, ενώ, αναφερόμενους στους προστατευόμενους μάρτυρες σχολίασε: «Δεν είμαι βέβαιος πόσο προστατευόμενοι είναι, ίσως να τους εκβίασαν. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Υπάρχει πρόβλημα με τους κανόνες δικαίου». «Η θητεία μου λήγει τον Ιούνιο του 2020 και σκοπεύω να την τιμήσω», κατέληξε, διαμηνύοντας πως δεν παραιτείται παρά τις πιέσεις.

Η απάντηση, ωστόσο, ήρθε μέσω του «alter ego» του Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά: «Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να λυπάται για τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, τότε που η χώρα έχασε 150.000 θέσεις εργασίας», επισήμανε ο κ. Παππάς, με αφορμή την αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα πως «λυπάται για την Ελλάδα». Όμως, ο Νίκος Παππάς προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας: «Είναι ασυμβίβαστο το να χρησιμοποιεί κανείς την ιδιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να αναφέρεται σε προσωπικές υποθέσεις που έχει με τη δικαιοσύνη. Αυτά τα δύο πράγματα δεν νομίζω ότι μπορούν να συμβιβάζονται και ο καθένας θα πρέπει να το διπλοσκεφτεί. Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν ο καθένας από εμάς από το πόστο στο οποίο βρίσκεται καθόταν και κοίταζε τη δουλειά του και το δικό του "χαρτοφυλάκιο"».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.