ΚΟΣΜΟΣ

Φιλικά προς το περιβάλλον

Κίνα: Κερδίζουν έδαφος τα ποδήλατα που κατασκευάζονται από μπαμπού

Ο μηχανικός Ρεν Γιάο ετοιμάζεται να λάβει μέρος σε έναν ποδηλατικό αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στην Ταϊβάν με τη βοήθεια του κατασκευασμένου από μπαμπού ποδηλάτου του. Ο Ρεν κατασκευάζει τα ποδήλατα σε ένα εργαστήριο στην Τσενγκντού, πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας Σιτσουάν, ενώ το 2016 πήγε με το ποδήλατό του από μπαμπού στη Λάσα, πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ. Όπως λέει ξεκίνησε το ταξίδι του από το Τσενγκντού, ποδηλάτησε πάνω από 5.000 μέτρα στο πέρασμα του Μπαλάνγκ και διέσχισε το αραιοκατοικημένο οροπέδιο Χοχ Σιλ, πριν φθάσει στη Λάσα.

Ήταν ένα ταξίδι 30 ημερών στη διάρκεια των οποίων διέσχισε 2.500 χλμ. Είχε τη φαεινή ιδέα να κατασκευάσει ποδήλατα από μπαμπού το 2011 όταν εργαζόταν ως μηχανικός σχεδιασμού σε μία εταιρία στο Τσενγκντού. Μετά από τρία χρόνια προσπαθειών και λαθών, το 2014 ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο του ποδήλατο.

Φιλικό προς το περιβάλλον το μπαμπού 

Το μπαμπού δεν είναι μόνο ένα φυσικά απορροφητικό υλικό με μεγάλη αντοχή και ελαστικότητα, αλλά είναι επίσης φιλικό προς το περιβάλλον σε σύγκριση με παραδοσιακά υλικά όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο ή ο άνθρακας, εκπέμποντας μηδενικούς ρύπους. Ένα καλά κατασκευασμένο ποδήλατο από μπαμπού μπορεί να σηκώσει άνετα το βάρος ενός ενήλικα, καθώς το μπαμπού είναι τόσο ισχυρό υλικό όσο ο χάλυβας.

Σήμερα όλα τα ποδήλατα που κατασκευάζει ο Ρεν είναι χειροποίητα και χρειάζεται περίπου 40 ώρες για το καθένα. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να βρει τις πρώτες ύλες καθώς, όπως λέει, χρειάσθηκε να ψάξει σε όλη την χώρα για το κατάλληλο μπαμπού. Δοκίμασε πάνω από 20 διαφορετικά είδη μπαμπού και τελικά κατέληξε σε ένα που καλλιεργείται στο Γκουανγκόνγκ, το οποίο έχει μεγάλη ελαστικότητα και πάχος.

Η διαδικασία κατασκευής των ποδηλάτων από μπαμπού

Η πρώτη ύλη ξηραίνεται πρώτα για ένα χρόνο, πριν υποβληθεί σε επεξεργασία για να αντισταθεί στη μούχλα, στα έντομα και στις ρωγμές. Πρόσφατα η επιχείρηση του Ρεν μπήκε στη λίστα μίσθωσης ποδηλάτων, γνωστή και ως bike-sharing, ενώ οι πωλήσεις του το 2017 ήταν διπλάσιες από εκείνες το 2016. Στα τέλη του 2017 η Κίνα διέθετε περίπου 70 εταιρίες μίσθωσης ποδηλάτων, με πάνω από 16 εκατ. ποδήλατα σε όλη την χώρα για την εξυπηρέτηση 130 εκατ. χρηστών.

«Τα ποδήλατά μας έχουν περάσει τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά πρότυπα και εξάγονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και των Κάτω Χωρών, ενώ παρέχουμε και εγγύηση τριών χρόνων» λέει ο Ρεν, ελπίζοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι θα δοκιμάσουν τα ποδήλατα από μπαμπού συμβάλλοντας έτσι σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.