ΚΟΣΜΟΣ

Με στόχο να καταπέσουν οι κατηγορίες της παγκόσμιας κοινότητας

Κίνηση «ματ» από την Ρωσία - Ξεκινούν έρευνες για τις υποθέσεις Σκριπάλ και Γκλουσκόφ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα μεταξύ Ρωσίας και -κατά κύριο λόγο- Βρετανίας, στο πλευρό της οποίας έχουν συνταχθεί όλες οι μεγάλες δυνάμεις της λεγόμενης Δύσης, μετά τις απανωτές απόπειρες και δολοφονία του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, αλλά και του επιχειρηματία Νικολάι Γκλουσκόφ, επί βρετανικού εδάφους.

Η Μόσχα, μετά την εντονότατη αντίδραση εναντίον όσων ισχυρίζεται, δίχως να παραθέτει απτά στοιχεία, το Λονδίνο, προχώρησε στην επόμενη κίνησή της, καθώς ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα τόσο για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, όσο και για τη δολοφονία του Γκλουσκόφ, ενός επιχειρηματία που ήταν στο στενό περιβάλλον του γνωστού για την καμπάνια του κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, Μπορίς Μπερεζόφσκι.

Όπως ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές, το Κρεμλίνο έδωσε εντολή στη Ρωσική Εξεταστική Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα για τα δύο αυτά εγκλήματα, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να καταπέσουν οι κατηγορίες της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του στις 4 Μαρτίου δηλητηριάσθηκαν στο Σάλσμπερι κάτω από άγνωστες συνθήκες από μια νευροπαραλυτική ουσία. Και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το περιστατικό της απόπειρας δολοφονίας εναντίον τους έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ρωσίας Βρετανίας, με αποτέλεσμα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία.Στις 12 Μαρτίου, ανακοινώθηκε ότι απεβίωσε στο Λονδίνο, ο πρώην υποδιευθυντής της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας AEROFLOT Νικολάι Γκλουσκόφ σε ηλικία 68 ετών, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του εκλιπόντος ρώσου ολιγάρχη Μπορίς Μπερεζόφσκι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της κόρης του βρέθηκαν στον λαιμό του ίχνη ασφυξίας. Την διερεύνηση της υπόθεσης του θανάτου του ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας, ενώ τα ρωσικά μέσα κάνουν λόγο για στραγγαλισμό. Στον Γκλουσκόφ η Βρετανία, στην οποία ζούσε εδώ και χρόνια, έδωσε το 2010 πολιτικό άσυλο. Τον Μάρτιο του 2017 το δικαστήριο Σαβέλεφσκι της Μόσχας τον καταδίκασε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 8 ετών με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων της AEROFLOT την δεκαετία του 1990.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.