ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε φάρμακο και υγεία, απαιτούνται ριζικά διαφορετικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής

"Σήμερα το πραγματικά "σύγχρονο και νέο" είναι να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει, να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη με την δουλειά της δημιουργεί, για να δουλεύει με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής" τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή του ομιλία στην συνεστίαση της Τομεακής Οργάνωσης Υγείας-Πρόνοιας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.

"Κι αυτό", συνέχισε, "μπορεί να το εξασφαλίσει η εργατική εξουσία. Γιατί η εργατική εξουσία κοινωνικοποιεί, δηλαδή μετατρέπει σε ιδιοκτησία όλης της κοινωνίας, όλων των εργαζομένων, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, άρα καταργεί την καπιταλιστική ιδιοκτησία που είναι και η πηγή της εκμετάλλευσης και του κέρδους και το βασικό εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας".

Τόνισε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας με τους εργαζόμενους και όλο τον λαό, με την ανάδειξη της πρότασης του ΚΚΕ και για την Υγεία που είναι η μόνη φιλολαϊκή και ρεαλιστική "γιατί προβάλλει ότι για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε φάρμακο και υγεία, για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όφελος του λαού, απαιτούνται ριζικά διαφορετικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής, δηλαδή σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, με αποκλειστικό οδηγό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών".

"Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εντάσσονται και οι σημερινές προτάσεις για άμεση ανακούφιση και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με εξασφάλιση υποδομών, ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και άλλα" πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, είπε, μεταξύ άλλων, ότι "αν δε φύγει από τη μέση το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους, θα συνεχίζει να υπάρχει και η διαφθορά (παράνομη και πολύ περισσότερο η νόμιμη), θα συνεχίσει να υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα για τη λαϊκή υγεία, θα συνεχίσουν να γίνονται και να συζητάμε, εξεταστικές επιτροπές".

Ως προς τον τομέα της Πρόνοιας, επισήμανε ότι "η κυβέρνηση πίσω από το "περιτύλιγμα" του εκσυγχρονισμού των παροχών, κρύβει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της που είναι η άγρια περικοπή των προνοιακών παροχών, τόσο όσον αφορά το ύψος τους, όσο και τον αριθμό των ανθρώπων που θα τους χορηγούνται".

Σημείωσε ότι αυτός ο "εκσυγχρονισμός" δεν έχει σχέση με την ικανοποίηση των πρόσθετων και σύγχρονων αναγκών αλλά πώς θα ελεγχθεί η απαρέγκλιτη υλοποίηση της πολιτικής των περικοπών, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες της με τους "θεσμούς" και υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για ελάχιστες παροχές, επιπέδου πτωχοκομείου, με στόχο τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για κοροϊδία του λαού με τα περί "εξόδου της χώρας από το μνημόνιο", τονίζοντας ότι "πραγματική έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει κατάργηση όλων των νόμων που ψηφίστηκαν με τα μνημόνια, όλων των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν πλήξει το λαϊκό εισόδημα για 8 συνεχή χρόνια τώρα".

"Όλα αυτά θα είναι εδώ και θα παραμένουν και μετά το φετινό καλοκαίρι, όπου τυπικά λήγει το ελληνικό πρόγραμμα. Πραγματική "έξοδος" επίσης σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθούν όλα όσα έχουν ήδη προνομοθετηθεί για μετά το ‘19 και το ‘20, όπως η μείωση συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου. Δεν θα ισχύσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060" πρόσθεσε.

Έθεσε το ερώτημα "γιατί αφού στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σταδιακή βελτίωση της ζωής των εργαζομένων τότε γιατί η εργασιακή ζούγκλα παραμένει και ενισχύεται, γιατί μπήκαν εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας; Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φέρει ακόμα για συζήτηση στη Βουλή την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την "Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας; Την πρόταση νόμου, που υπογράφεται από 513 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα; Και η οποία, εκτός των άλλων, προβλέπει και αποκατάσταση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση της απαράδεκτης διάκρισης για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά;"

Ο κ. Κουτσούμπας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι την τουρκική επιθετικότητα "δεν μπορούμε να τη δούμε ξεκομμένη από τις επικίνδυνες εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, όπου οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές μεγαλώνουν για το ποιος, ποιο καπιταλιστικό κράτος θα έχει τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, εμπορευμάτων για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής, των αγορών".

"Εκτός όμως από την τούρκικη αστική τάξη και η ελληνική αστική τάξη εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά, διεκδικεί για λογαριασμό των εγχώριων μονοπωλίων, μερίδιο από τη μοιρασιά που είναι σε εξέλιξη. Στο έδαφος αυτό εκδηλώνεται ο ανταγωνισμός της με την τουρκική αστική τάξη" είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι από τον ανταγωνισμό αυτό δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού και συγκάλυψης "ενώ τα πολεμικά ανακοινωθέντα δια στόματος Τούρκου προέδρου πληθαίνουν".

Χαρακτήρισε την στάση του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της σύλληψης και κράτησης στις τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών "χαστούκι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία έχει εξελιχθεί στον καλύτερο σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα που να αναγορεύουν αυτό τον επικίνδυνο για τους λαούς και τη χώρα μας οργανισμό, σε εγγυητή της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".

Κάλεσε σε ισχυροποίηση της πάλης για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, σε ενδυνάμωση της πάλης των λαών και από τις δυό μεριές του Αιγαίου ενάντια στον εθνικισμό που αποσκοπεί "να κρύψει πως οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, στην Τουρκία και σε άλλες χώρες έχουμε σήμερα τον ίδιο αντίπαλο: τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, τις αστικές κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους".

"Απ' αυτή τη σκοπιά απαντάμε και στα καλέσματα περί δήθεν «εθνικής ενότητας», δηλαδή υποταγή της εργατικής τάξης στα σχέδια του κεφαλαίου. Απαντάμε με ένταση της πάλης ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, κάθε αλλαγής διεθνών συνθηκών, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Απαντάμε με δυνάμωμα της πάλης που δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα βάλουν μια και καλή τέρμα στις αιτίες που δημιουργούν τον πόλεμο" τόνισε.

"Οι κομμουνιστές, όπως πάντα στην ηρωική 100χρονη ιστορία μας, θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, για να αποτραπεί ο όποιος ξένος εισβολέας εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουμε ότι δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που θα κάνει τον πόλεμο. Καμιά ανοχή στην αστική τάξη που συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων, βάζοντας το λαό μας να χύνει το αίμα του.

Θα επιδιώξουμε να τη βάλουμε με την πάλη μας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με την ανατροπή της, για την οριστική νίκη του λαού. Έτσι ώστε αποτέλεσμα τελικά όλης αυτής της πάλης να είναι η εργατική εξουσία, η ανάπτυξη και ευημερία για το λαό, με ειρήνη και ευτυχία για όλους και όλες, για τα παιδιά μας, για τις γενιές που έρχονται" κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας καλώντας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.