ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνείς πιέσεις προς την Άγκυρα σχεδιάζει η Αθήνα

Μαξίμου: Αλλαγή γραμμής για τους δύο «ομήρους»

Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών φέρνει σήμερα το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, καθώς πλέον στην Αθήνα ωριμάζει η εκτίμηση πως η Άγκυρα έχει εργαλειοποιήσει την συγκεκριμένη υπόθεση και παίζει με την υπομονή της κυβέρνησης και των συγγενών των δύο στρατιωτικών.

Η κυβέρνηση εδώ και ημέρες επιμένει στην γραμμή του «συνήθους μεθοριακού περιστατικού», όμως είναι προφανές ότι έπειτα από 21 μέρες κράτησης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, προφανώς το περιστατικό κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι και η εσωτερική πολιτική πίεση αυξάνεται προς το Μαξίμου, πλέον η κυβέρνηση αλλάζει τακτική και ετοιμάζεται να διεθνοποιήσει –και επισήμως, γιατί ανεπισήμως έχουν ήδη γίνει διαβήματα και επαφές- το συγκεκριμένο θέμα.

Παρέμβαση στις Βρυξέλλες

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ενημέρωναν ήδη από χθες κυβερνητικές πηγές, το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών θα τεθεί εμφατικά σήμερα από τον πρωθυπουργό επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Άλλωστε, ενόψει της ευρωτουρκικής Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας την προσεχή Δευτέρα, στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι είναι μάλλον η κατάλληλη ώρα προκειμένου η Ελλάδα να επιδιώξει την αύξηση της πίεσης προς την Τουρκία, ώστε να διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι, κατά πληροφορίες του matrix24.gr, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το θέμα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας τους τη συνδρομή τους, αλλά και την εκπομπή ενός ισχυρού –και πιεστικού- μηνύματος προς την Τουρκία να μην παίζει άλλο με τα νεύρα της Αθήνας. «Ο πρωθυπουργός -σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας - αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα επιδιωχθεί η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη. Στο πλαίσιο αυτό θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους», έλεγαν χθες χαρακτηριστικά ανώτατες κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας σε αδρές γραμμές την σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής.

Προβληματισμός

Άλλωστε, την πρόθεση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το συγκεκριμένο περιστατικό και την τακτική διαχείρισής του είχε αφήσει να διαφανεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας χθες βράδυ σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Blue Sky», ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παραδέχθηκε πως το περιστατικό της σύλληψης των δύο Ελλήνων «παίρνει χαρακτήρα πιο περίπλοκο» και προανήγγειλε «γενναίες πρωτοβουλίες σε πολύ υψηλότερο επίπεδο», κάνοντας ακόμη λόγο και για επίπεδο «διεθνών οργανισμών», στην περίπτωση που «δεν διαπιστωθεί βούληση επίλυσης του θέματος» από πλευράς της Τουρκίας. Κάτι, δηλαδή, που στην Αθήνα θεωρείται, δυστυχώς, δεδομένο, με αποτέλεσμα τώρα η ελληνική κυβέρνηση να ψάχνει ποιοι είναι οι πρόσφοροι τρόποι για να πιεστεί η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν και να δώσει τέλος σε αυτή την ιδιότυπη «ομηρεία».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 8:40 22/03/2018

    Τι να περιμένει κανείς απο τον πολιτικό Πάσσαρη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.