ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική σε Τσίπρα

Μητσοτάκης από ΗΠΑ : Αυστηρά μηνύματα σε Τουρκία και Σκόπια

Αυστηρά μηνύματα σε Τουρκία και Σκόπια αλλά και σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις του με τον Ιβάν Σαββίδη, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, στο Center for Strategic and International Studies (CSIS), μία από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης, στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Τουρκία, όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης και σημείωσε ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα κατά το οποίο μπορεί να χαθεί ο έλεγχος.

«Η τελευταία εξέλιξη με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών και τη φυλάκιση τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι πολύ ανησυχητική. Καλώ την Τουρκία να απελευθερώσει τους έλληνες στρατιώτες το συντομότερο δυνατό. Είναι ένα μικρό γεγονός που δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τη φυλάκιση των δυο Ελλήνων αξιωματικών στην Αδριανούπολη, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να απελευθερωθούν οι δυο στρατιώτες το συντομότερο δυνατό».

Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της ΠΓΔΜ κ. Ντιμιτρόφ, να μοιραστούν οι δύο χώρες την κληρονομιά τους, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει τίποτα να μοιραστούμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Δεν έχουμε τίποτα να διαπραγματευτούμε γι αυτό», ενώ δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίλυση του ονοματολογικού. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, η αλλαγή συντάγματος των Σκοπίων καθώς και η απάλειψη του αλυτρωτισμού και των ζητημάτων ταυτότητας από την πλευρά τους.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για 2 γραμμές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στα κρίσιμα εθνικά θέματα, κάτι που χαρακτήρισε προβληματικό, τη στιγμή που η χώρα πρέπει να εμφανίζεται με ένα κοινό εθνικό μέτωπο. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διχάσει την αντιπολίτευση, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για καλλιέργεια τοξικού κλίματος στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διείσδυση του ρωσικού παράγοντα στην Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε, κατά την παρέμβαση του στο SCIS, τόσο για την επιρροή της Ρωσίας στη χώρα αλλά και τις δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα.

«Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για τον κ. Σαββίδη. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κ. Τσίπρα», ήταν η άμεση απάντηση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος σημείωσε ότι οι δυο τους είναι μαζί με μια πολύ συγκεκριμένη συμφωνία: «Ο κ. Τσίπρας του έσβησε πρόστιμα της καπνοβιομηχανία που ελέγχει και σε αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης ήθελε τον έλεγχο Μέσων Ενημέρωσης για να υποστηρίξει την κυβέρνηση».

«Χρειάστηκε η εισβολή του στο γήπεδο για να προσέξουν οι περισσότεροι τους κινδύνους που επισημάναμε από αυτές τις πρακτικές. Αυτές οι σκηνές είναι ντροπιαστικές για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι μετασιοβιετική δημοκρατία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως « Είναι χρέος μου να σιγουρευτώ ότι δεν θα μετατραπούμε θεσμικά σε αποτυχημένο κράτος. Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μόνο για την οικονομία αλλά και για τη δημοκρατία».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.