ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε το βίντεο

Παγκόσμια ημέρα κατά του bullying- To βίντεο Ελλήνων μαθητών για την αφύπνιση της κοινωνίας

Από το 2012 η έκτη μέρα του Μάρτη έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο παιδείας ως η παγκόσμια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας, του λεγόμενου bullying που λίγο έως πολύ όλοι έχουμε ακούσει.

Το νόημα της ημέρας είναι η αφορμή να εστιάσουμε όλοι στην αυξανόμενη ύπαρξη του προβλήματος και με όπλο την πρόληψη να γνωρίσουμε στα παιδιά τις αξίες της ζωής που βασίζονται στον σεβασμό, στην αγάπη για το συνάνθρωπο και στην αλληλεγγύη μέσα στα σχολεία αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

Το bullying αποτελεί διεθνές κοινωνικό φαινόμενο και σε κάθε χώρα εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Πρόκειται για τη συστηματική, επαναλαμβανόμενη, εσκεμμένη και ανεπιθύμητη επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνουν ένα ή περισσότερα παιδιά ενάντια σε κάποιο άλλο παιδί εντός και εκτός σχολείου.
Δεν είναι μυστικό, ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά bullying, τα οποία μάλιστα μερικές φορές φλερτάρουν ανοιχτά με την εγκληματικότητα. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες 1 στους 3 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Ελλάδα, έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σχολικού εκφοβισμού.

Ποιος δεν θυμάται την τραγική υπόθεση εξαφάνισης του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη, που εξαφανίστηκε το Φεβρουάριο του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, έχοντας πέσει θύμα σωματικού και λεκτικού εκφοβισμού.

Με αφορμή την ημέρα αυτή και βάσει της εγκυκλίου 34812/ΓΔ4/1-3-2018 του Υπουργείου Παιδείας με την οποία καλούνται οι σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν χρόνο σε δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Η κα Χριστοδουλίδου Τάνια, απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαιδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι μέλος της ομάδας CSI Institute που μεσω ομιλιών, ενημερώνει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για το bullying και το cyber bullying ειδικότερα.

Σήμερα υπηρετει σε δημοτικό σχολείο της Αττικής και έχει βραβευτεί για τις δράσεις της πάνω στον σχολικο εκφοβισμό και την μετάδοση του μηνύματος καταπολέμησής του.

Όπως η ίδια δηλώνει «ο σχολικός εκφοβισμός είναι από τα σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν τη σημερινή εποχή, καθώς παρατηρείται σημαντική έξαρση τετοιων περιστατικών στα σχολεία. Ως εκπαιδευτικός παρατηρώ σχεδόν καθημερινά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού».

Η κα Χριστοδουλίδου μαζί με μαθητές και άλλους παράγοντες του σχολείου, δημιούργησαν το παρακάτω βίντεο προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι το bullying υπάρχει, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να το νικήσουμε!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.