ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης 

Πέντε «καυτά» ζητήματα έθεσαν οι δικηγόροι στον Κοντονή

Πέντε «καυτά» ζητήματα που απασχολούν το δικηγορικό κόσμο έθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή η αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείου της Λεωφόρου Μεσογείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά την συνάντηση, η συντονιστική επιτροπή έθεσε τα κάτωθι θέματα στον υπουργό Δικαιοσύνης:

1. Άμεση καταβολή των οφειλομένων αμοιβών νομικής βοήθειας, καθώς και αύξηση των προβλεπομένων αμοιβών σε συγκεκριμένες διαδικασίες, που λόγω του χαμηλού ύψους προβλεπόμενης αμοιβής, είναι αποτρεπτικές για τη συμμετοχή των δικηγόρων.

2. Κατάργηση του άρθρου 340 Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4509/2017, καθώς υπονομεύει το δικαίωμα υπερασπίσεως, κατά παράβαση του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του ενωσιακού δικαίου. Επισημάνθηκαν ιδιαιτέρως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή του, σε μεμονωμένες περιπτώσεις προς το παρόν, ακόμα και σε αντίθεση με το πνεύμα της διάταξης, όπως αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

3. Ειδοποίηση του δικηγόρου του διαδίκου με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) από τα Διοικητικά Δικαστήρια σε όσες περιπτώσεις δεν προβλέπεται σήμερα υποχρεωτικά επίδοση εκ του νόμου. Παρόμοια δυνατότητα να προβλεφθεί και στην πειθαρχική διαδικασία των δικηγόρων ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων.

4. Ενιαίο γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών και ενσήμων (παράσταση και προτάσεις) στην τακτική διαδικασία ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων.

5. Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. αριθμ. 53/2018 «καθορισμός του περιεχομένου της έγγραφης συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου και των οριζομένων ως δικηγόρων του, για καθορισμό της αμοιβής τους», προς το σκοπό όπως οι αμοιβές των κατ’ αποκοπή δικηγόρων που συνεργάζονται με το Ελληνικό Δημόσιο να εξισωθούν κατ’ ελάχιστον με τα προβλεπόμενα στο Παράρτημα Ι του Κώδικα Δικηγόρων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός ανέφερε ότι θα μελετήσει τα θέματα που τέθηκαν και επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην αντιπροσωπεία της συντονιστικής συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δημήτρη Βερβεσός και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης Ευστάθιος Κουτσοχήνας, Πειραιώς Γεώργιος Σταματογιάννης, Πάτρας Αθανάσιος Ζούπας, Λαμίας Αθανάσιος Μακρυγιάννης, Καστοριάς Γεώργιος Μπαλιάκας, Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος και Μεσολογγίου Χρήστος Παϊσιος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.