ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοφανείς εικόνες

«Πέπλο» αφρικανικής σκόνης σκεπάζει σήμερα την Κρήτη

Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή την στιγμή, επηρεάζοντας ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδας. Στην Κρήτη οι εικόνες είναι πρωτοφανείς, με την αφρικανική σκόνη να έχει κυριολεκτικά «σκεπάσει» πολλές περιοχές.
Τις τελευταίες ώρες οι Κρητικοί αντιμετωπίζουν ένα τοπίο όπου η αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει τα πάντα με την ορατότητα σε πολλές περιοχές να είναι όχι απλώς περιορισμένη αλλά μηδενική! Οι κάτοικοι δεν τολμούν τα βγουν από τα σπίτια τους ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποίησαν από μαντίλια μέχρι και… αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από την αφρικανική σκόνη.

Όσο προχωράει η ώρα η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική ενώ το μόνο που μπορεί κάποιος να δει από τα παράθυρό του είναι ένα κίτρινο τοπίο.

11

Αρκετά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 

Το «πέπλο» της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την περιοχή φαίνεται να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους. Το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με cretapost.gr, έλαβε αρκετές κλήσεις για περιστατικά που αφορούν σε εκδήλωση αλλεργίας και αναπνευστικά προβλήματα. Πολλά από τα περιστατικά χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αντιμετωπίζουν καρδιακές και παθολογικές παθήσεις. Οι γιατροί καλούν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μην κυκλοφορούν, παρά μόνον εάν συντρέχει ανάγκη.

Ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Με αφορμή το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που έχει κατακλύσει τις πόλεις της Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια συνιστά στους πολίτες και ειδικά στους αναπνευστικούς ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβαρημένους με αλλεργίες, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν όσο το φαινόμενο βρίσκεται σε ένταση. Σε περίπτωση επιβάρυνσής τους να απευθύνονται άμεσα στις πλησιέστερες δομές υγείας.

 

13

 

Που οφείλεται το φαινόμενο και ποιες οι επιπτώσεις του

Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα, σύμφωνα με το onmed.gr.

Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.

Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.

 

12

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.