ΚΟΣΜΟΣ

Η συμμετοχή ξεπερνά το 60%

Πορτογαλία: Σε τετραήμερη απεργία οι εκπαιδευτικοί για το «ξεπάγωμα» των μισθών τους

Αναπροσαρμογή των μισθών τους μετά από εννέα χρόνια στασιμότητας ζητούν οι εκπαιδευτικοί στην Πορτογαλία, που προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τεσσάρων ημερών.

«Οι καθηγητές ανταποκρίθηκαν» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Καθηγητών (Fenprof), Μάριο Νογκέιρα, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 60%.

Η απεργία είναι κλιμακούμενη. Η αρχή της έγινε στη Λισαβόνα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με απεργία των εκπαιδευτικών στον βορρά και στο αρχιπέλαγος των Αζορών.
Το κύριο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι να ξεπαγώσουν οι ωριμάνσεις των μισθών τους. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν λάβει καμία αύξηση, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους θεσμούς, σε αντάλλαγμα για το πακέτο βοήθειας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Πορτογαλία έχει εξέλθει από την κρίση το 2014.

Η απεργία προκηρύχθηκε μετά το αδιέξοδο κυβέρνησης και συνδικάτων τη Δευτέρα, που βρίσκονταν σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Το τέλος της απεργίας, την Παρασκευή, θα συμπέσει με τη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Λισαβόνα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.