ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Άνοιξε η συζήτηση για το χρέος

Σεντένο: Στο δεύτερο μισό του Μαρτίου η εκταμίευση της πρώτης δόσης

Το δεύτερο μισό του Μαρτίου θα εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ. Ευρώ προς τη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα του προγράμματος του ESM.

Ο κ. Σεντένο τόνισε ότι «έχουμε εισέλθει στον ελληνικό γύρο του ελληνικού προγράμματος», σημειώνοντας ότι συνεχίζεται η τέταρτη και τελική αξιολόγηση, παράλληλα με το τεχνικό έργο των πιθανών νέων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Σεντένο έχει ως εξής: 

«Ενημερώθηκα ότι το Eurogroup Working Group επιβεβαίωσε ότι η ελληνική  κυβέρνηση ολοκλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα του προγράμματος του ESM. Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα και τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος, μετά την κατάληξη των διαδικασιών από τα εθνικά κοινοβούλια, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση της πρώτης υποδόσης ύψους  5,7 δισ. ευρώ το δεύτερο  μισό του Μαρτίου. Έχουμε εισέλθει στον τελικό γύρο του ελληνικού προγράμματος. Η τέταρτη και η τελική αξιολόγηση συνεχίζεται. Το ίδιο και το τεχνικό έργο των πιθανών νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να επιστρέφει στις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα είναι κρίσιμο για να καθοριστεί το μετα-μνημονιακό πλαίσιο».

 

Υπουργείο Οικονομικών: Ολοκληρώθηκε και τυπικά η γ΄αξιολόγηση - Στα μέσα Μαρτίου τα 5,7 δισ. ευρώ - Ανοιξε η συζήτηση για το χρέος

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η γ' αξιολόγηση, σύμφωνα με την «Έκθεση Συμμόρφωσης» των θεσμών που συζητήθηκε στο Euro Working Group (η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε προ ολίγου), ανακοινώθηκε σε ορθή επανάληψη από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην «Έκθεση Συμμόρφωσης» επιβεβαιώθηκε η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης (σ.σ. η υλοποίηση των 110 προαπαιτούμενων). Έτσι, θα γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση αυτή θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης (σε όποια απαιτείται) και έως τα μέσα του Μαρτίου.

Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και συνεχίζεται και η συζήτηση η οποία διεξάγεται εδώ και έναν μήνα σε τεχνικό επίπεδο για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.