ΚΟΣΜΟΣ

Ο αριθμός αυτός είναι 16 φορές μεγαλύτερος από την προηγούμενη μέτρηση

Συναγερμός για τον Ειρηνικό Ωκεανό που «πλημμύρισε» από 79.000 τόνους πλαστικών

Συναγερμό προκάλεσε στους επιστήμονες η διαπίστωση ότι στον Ειρηνικό Ωκεανό «ταξιδεύουν» 79.000 τόνοι πλαστικών καλύπτοντας μια έκταση 1,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Πρόκειται για μια έκταση δύο φορές το μέγεθος της Γαλλίας, διαπίστωση που επιβεβαιώνει την ανησυχία των επιστημόνων ότι οι ωκεανοί «πνίγονται» από τρισεκατομμυριά κομματιών πλαστικού.

Όπως είδαν οι ερευνητικές ομάδες που εδώ και δύο χρόνια παρακολουθούν από αέρος και θαλάσσης την κατάσταση στους ωκεανούς, η μάζα των πλαστικών είναι 16 φορές μεγαλύτερη απο τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Πλέον η επόμενη πρόκληση για τους ειδικούς θα είναι να προσπαθήσουν μέσα στο καλοκαίρι να περιορίσουν τον όγκο και την έκταση των πλαστικών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Συνολικά τα πλαστικά που ξεκινούν σε μέγεθος 5 εκατοστών υπολογίζονται σε 1,8 τρισεκκατομύρια τεμάχια που κινούνται σαν μια μεγάλη μάζα.

Τα μισά από αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι υπολλείμματα από δίχτυα ψαράδων ενώ στον «κατάλογο» βρίσκονται μπουκάλια, πιάτα, σημαδούρες, σκοινιά ακόμα και καθίσματα τουαλέτας.

«Ασχολούμαι εδώ και καιρό με το θέμα αυτό αλλά ό,τι είδα το τελευταίο διάστημα με απογοήτευσε. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία αναρωτιέσαι πώς έφτασαν στον ωκεανό. Πρέπει να υπάρξει μια διεθνής προσπάθεια ανασχεδιασμού του πώς χρησιμοποιούμε το πλαστικό» δήλωσε ο ωεκανογράφος Λορέν Λεμπρετόν που εργάζεται για την ολλανδική ΜΚΟ Ocean Cleanup που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Τα μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο θαλάσσιων όντων ενώ τα μικρότερα κομμάτια αποτελούν κίνδυνο θάνατο για τα μικρότερα ψάρια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 στη θάλασσα θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια καθώς κάθε χρόνο στους ωκεανούς καταλήγουν 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών που άλλοτε ταξιδεύουν στη θάλασσα και άλλοτε βγαίνουν στις παραλίες με την περίοδο ζωής των πλαστιών να είναι εκατοντάδες χρόνια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.