ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χρόνος πιέζει και τα προβλήματα είναι ακόμα μπροστά

Θεσμοί: Κάντε πλειστηριασμούς και χτυπήστε το «μαύρο χρήμα» για να κλείσει η αξιολόγηση

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένει η κυβέρνηση πως, έστω και δύσκολα,  το Euroworking group (EWG) που συνεδριάζει από την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, θα εγκρίνει και θα εισηγηθεί τελικά σήμερα, την εκταμίευση της υποδόσεως των 5,7 δισ. ευρώ για την χώρα μας, ώστε να ολοκληρωθεί και ουσιαστικά η 3η αξιολόγηση που -τυπικά τουλάχιστον- έκλεισε πριν τρεις μήνες στο Χίλτον.


Φόβος όλων, σε Αθήνα και Βρυξέλλες, είναι να μη σταλεί λάθος μήνυμα στις αγορές ότι σημειώνονται και πάλι καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφεραν χθες πηγές των θεσμών  πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα μετά το τριήμερο των διαβουλεύσεων στο Χίλτον, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε απέναντί τους πως θα κάνει τα πάντα για να κλείσει ως τον Μάιο το αργότερο την 4η και τελευταία αξιολόγηση.

«Το άγχος για εμάς είναι τώρα μεγαλύτερο, γιατί δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση στην οποία θα μπορούσαμε να "σπρώξουμε" τα ζητήματα που παρουσιάζουν τεχνικές δυσκολίες» έλεγε κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης, μετά το πέρας των τριήμερων διαβουλεύσεων με τους απεσταλμένους των θεσμών στην Αθήνα.

Παλιά και νέα προαπαιτούμενα

Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να διανοηθούν καν πως μπορεί μετά τις τόσες θυσίες η χώρα να φτάσει στην «πηγή»  αλλά να μην πιει νερό. Στην πράξη όμως, ο χρόνος πιέζει και τα προβλήματα είναι ακόμα μπροστά.

Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ήταν προαπαιτούμενο στην 3η αξιολόγηση, στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονταν έως εχθές συγκρατημένα αισιόδοξοι πως το Euroworking group θα επικυρώσει σήμερα, έστω και «με κρύα καρδιά», ότι έγιναν θετικά  βήματα. Ωστόσο δεν εκπληρώθηκε πλήρως και παραμένει ζητούμενο και για την β΄υποδόση του 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί στην χώρα τον Μάιο, όταν δηλαδή θα γίνεται η τελική διαπραγμάτευση για να κλείσει και η 4η αξιολόγηση.

Είναι ενδεικτικό ότι  με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι συμβολαιογράφοι, από τους 261 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της Τετάρτης μόνον 76 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Και για αυτό η Επικεφαλής Τραπεζικού Μηχανισμού Εποπτείας Ντανιέλ Νουί δήλωνε χθες από τους Δελφούς ότι «το νέο σύστημα πρέπει να εφαρμοστεί τάχιστα και να καλύψει όλη την Ελλάδα, όχι μόνο κάποιες περιοχές.

Σκληροί ως το τέλος δείχνουν οι δανειστές και στο θέμα της καταπολέμησης του «μαύρου» χρήματος στη χώρα μας. Για να μην μείνουν στο συρτάρι οι χιλιάδες εισαγγελικές παραγγελίες που έχουν εκδοθεί, ζήτησαν πιεστικά λεπτομέρειες για το πώς θα οργανωθούν οι έρευνες, πώς θα τροφοδοτούνται με στοιχεία και από ποιους θα διεξαχθούν. Άμεσα όμως, χθες βράδυ, δημοσιεύθηκε η απόφαση που υπέγραψε την 1η Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών, για στελέχωση με 135 άτομα της υπό σύστασης Διεύθυνσης Οικονομικών Ερευνών που α αναλάβει το «ξεσκόνισμα» των φακέλων που ετοίμασαν οι εισαγγελείς. Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι καλούνται να υποβάλουν ως τις 26 Μαρτίου αιτήσεις απόσπασης στο αποκαλούμενο νέο «ΣΔΟΕ», που αναλαμβάνει τις εισαγγελικές παραγγελίες.

Εξίσου άμεση στις πιέσεις των θεσμών -και ενόψει του Euroworking group- η κυβέρνηση ετοίμασε το Προεδρικό Διάταγμα για την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ενώ πριν μια εβδομάδα ο κύριος Τσακαλώτος είχε υπογράψει και την απόφαση που ανοίγει  τον δρόμο για τη δημιουργία του Καζίνο στον χώρο αυτόν.

Μεταξύ των θεμάτων - αγκαθιών που παραδέχονται στο ΥΠΟΙΚ είναι και οι νέες αντικειμενικές, τα προβλήματα εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και η αναμόρφωση του νόμου Σταθάκη - Κατσέλη για προστασία των δανειοληπτών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.