ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα

Τι οδήγησε στο φιάσκο με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Με το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης πορείας παρομοιάζουν στην αγορά, τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος να παγώσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ» που άνοιξε επεισοδιακά το πρωί και έκλεισε το απόγευμα χωρίς να υποδεχτεί ούτε μία αίτηση!

Το ΥΠΕΝ θα τολμήσει να την ξανανοίξει την επόμενη Δευτέρα, ικανοποιώντας όμως επιλεκτικά τους πολίτες ανά περιοχή της χώρας.

Μηχανικοί δηλώνουν ανακουφισμένοι από την απόφαση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη που ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο και συνοδεύτηκε με δημόσια δήλωση συγνώμης για την ταλαιπωρία του κόσμου, καθησυχάζοντας τους πολίτες ότι τα χρήματα επαρκούν. Στις μεγάλες προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα τους τελευταίους μήνες, στις υψηλές επιχορηγήσεις που ωφελούν περισσότερες κατηγορίες πολιτών και όχι μόνο τα μικρά οικογενειακά εισοδήματα αλλά και στην απουσία δοκιμαστικής λειτουργίας, αποδίδει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών κ. Κωνσταντίνος Λάσκος το αλαλούμ με την πλατφόρμα του Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ.

«Τις τελευταίες μέρες είχαμε χάσει το ύπνο μας γιατί οι πολίτες ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις για γρήγορη υποβολή υπό το φόβο να μην απορροφηθούν τα κονδύλια» αναφέρει και επισημαίνει ότι ορθά το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι πόροι επαρκούν. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου 17.700 νοικοκυριά έχουν το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκδόθηκαν με σκοπό την ένταξη στο νέο Εξοικονομώ. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για 40.000 έως 50.000 νέες αιτήσεις, τότε εκτιμάται ότι ο «κουμπαράς» έχει την ρευστότητα που απαιτείται για να επωφεληθούν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι φόβοι ότι δεν θα φτάσουν τα λεφτά καλλιεργήθηκαν από την χρονική προτεραιότητα που βάζει για πρώτη φορά το σύστημα (επιδοτούνται όσοι μπουν πρώτοι στην πλατφόρμα) αλλά και από τα χαμηλά κονδύλια για τρεις περιφέρειες της χώρας που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα με δικά τους πόρους. Πρόκειται για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα διαθέσει για το Εξοικονομώ 17 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, Κεντρικής Μακεδονίας 38,5 εκατομμύρια ευρώ και Δυτικής Μακεδονίας με μόλις 6,6 εκ. ευρώ. Ειδικά για την τελευταία, οι ανησυχίες είναι πολύ μεγάλες καθώς λόγω του ψυχρού κλίματος, οι παρεμβάσεις στα κτίρια εκτιμάται ότι θα έχουν υψηλότερο προϋπολογισμό, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι θα επωφεληθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια λιγότερα νοικοκυριά. Συνολικά για το «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ» θα διατεθούν 225 εκατ. πόροι που μαζί με την συμμετοχή των ιδιωτών υπολογίζεται ότι το ύψος των εργασιών που θα εκτελεστούν για ενεργειακή αναβάθμιση θα φτάσει τα 400 εκατ. έως 500 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δεχτεί βροχή επιστολών τις τελευταίες μέρες από τους επαγγελματίες του κλάδου για παράταση στο χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας του Εξοικονομώ και δοκιμαστικής εφαρμογής. Μηχανικοί έκαναν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των παραρτημάτων του οδηγού του νέου προγράμματος αλλά και των αναγκαίων διευκρινίσεων, με αποτέλεσμα μέχρι την τελευταία στιγμή να υπάρχουν πολλά κενά στον τρόπο υποβολής και συμπλήρωσης των στοιχείων.

Ήταν επόμενο, λένε όσοι βρίσκονται κοντά στις διαδικασίες ότι το σύστημα δεν θα μπορούσε να «σηκώσει» το μαζικό ενδιαφέρον του κόσμου, όπως και έγινε. Το ΥΠΕΝ ισχυρίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο πολίτες δοκίμασαν να μπουν χθες στο σύστημα, φέρνοντας την πλατφόρμα στα όρια των δυνατοτήτων της. «Στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρήθηκαν, επιχειρώντας επί ώρα να καταχωρήσουν στοιχεία, υπό την πρόσθετη πίεση του άγχος που ενέχει κάθε διαδικασία όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας». Τα στοιχεία, σύμφωνα με το υπουργείο «που καταχωρήθηκαν στο σύστημα θα παραμείνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αξιοποιηθούν κανονικά στη συνέχεια. Διευκρινίζεται ότι ακόμα ουδείς χρήστης έχει ολοκληρώσει την υπαγωγή στο πρόγραμμα».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.