ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια για ρήγμα μεταξύ των εταίρων

Τι συμβαίνει με Τσίπρα-Καμμένο;

Σκηνικό ρήξης στην κυβέρνηση διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα, ενώ τα σενάρια σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία περί «ασυμφωνίας» μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Πάνου Καμμένου έχουν αρχίσει να οργιάζουν.

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ετοιμάζει τις αποσκευές του για την πρώτη απευθείας πτήση από την Αθήνα στα Σκόπια, φέρνοντας το Μακεδονικό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ολοένα και πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση. Η περίεργη σιωπή του Πάνου Καμμένου, αλλά και οι διαρκείς διαφωνίες μεταξύ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχουν επισωρεύσει ουκ ολίγη πολιτική καύσιμη ύλη, ενώ πολλοί «παίκτες» παίζουν με… τη φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της εσωστρέφειας.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Η πρώτη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων φάνηκε στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη της Τουρκίας. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για «σύνηθες μεθοριακό περιστατικό» που «δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», ενώ, αντιθέτως, ο Πάνος Καμμένος τίναξε στον αέρα την κυβερνητική τακτική κάνοντας λόγο για «ομηρεία». Αμέσως μετά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, «άδειασε» πανηγυρικά τον κ. Καμμένο, κάνοντας λόγο για «υπετροφικό πολιτικό λόγο», ενώ όσοι παρακολουθούν προσεκτικά την συγκεκριμένη υπόθεση και την διαχείρισή της εκ μέρους της κυβέρνησης, έχουν διαπιστώσει πως ο Πάνος Καμμένος ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός παιχνιδιού και κάδρου. Ο Φώτης Κουβέλης, αντιθέτως, είναι εκείνος που προβαίνει σε συνεχείς δηλώσεις επί του θέματος, ενώ εκείνος μετέβη και στην Ορεστιάδα, προκειμένου να συναντήσει τους γονείς του αξιωματικού και του υπαξιωματικού που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Αντιθέτως, εδώ και ημέρες, η σιωπή του Πάνου Καμμένου για την υπόθεση είναι… εξαιρετικά ηχηρή.
Πέραν αυτών, η εικόνα του Ιβάν Σαββίδη να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας ζωσμένος με όπλο προκάλεσε νέα ρήγματα στην κυβερνητική συνοχή. Το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να υιοθετήσει υψηλούς τόνους κατά του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, προκειμένου να μην «χρεωθεί» τον Ιβάν Σαββίδη, ενώ ο Πάνος Καμμένος επίσης… λάμπει δια της απουσίας και της σιωπής του. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι είναι γνωστή η φιλική σχέση του Ιβάν Σαββίδη με τον Πάνο Καμμένο, όλα δείχνουν πως στην παρούσα φάση ο ομογενής επιχειρηματίας έχει διχάσει την κυβέρνηση.

«Θερμά» επεισόδια

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει σειρά «θερμών» επεισοδίων. Την περασμένη εβδομάδα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης ενεπλάκη στη Βουλή με τον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γιώργο Λαζαρίδη –που εκλέγεται στην Θεσσαλονίκη- με τον τελευταίο να υπερασπίζεται τον Ιβάν Σαββίδη και τον κ. Βασιλειάδη να του καταλογίζει… «εμετικά σχόλια». Παράλληλα, για «ατροφικό εγκέφαλο» «φωτογράφισε» την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, κατηγορώντας την επειδή σε μία τέτοια ευαίσθητη συγκυρία με τον Ερντογάν, η ίδια επέλεξε να παραστεί στο συνέδριο του φιλοκουρδικού κόμματος. Παράλληλα, από το επιτελείο του κ. Καμμένου δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή απροθυμία του Νίκου Φίλη να τον υπερασπιστεί, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑϊ που μετείχε με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Περίεργη σιωπή

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η σιωπή του κ. Καμμένου έχει πυροδοτήσει περισσότερα σενάρια. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συγκαλεί για αύριο, Τρίτη, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ενώ κατά πληροφορίες έχει ζητήσει από τους βουλευτές του να μην εμφανιστούν σε κανάλια και ραδιόφωνα έως ότου διεξαχθεί η αυριανή συνεδρίαση. Αυτή η οδηγία Καμμένου, σε συνδυασμό με την απόστασή του με το Μέγαρο Μαξίμου έχει οδηγήσει πολλούς στο συμπέρασμα –ή, μάλλον, στην πρόβλεψη- ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται για μία ενδοκυβερνητική κόντρα υψηλού ρίσκου –αν όχι για τίποτα χειρότερα για την κυβερνητική επιβίωση και συνοχή…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.