ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής

Βάση συζήτησης η πρόταση του Ποταμιού για Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Βάση συζήτησης θα αποτελέσει η πρόταση του Ποταμιού για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να συζητηθεί διεξοδικά, καθώς βρήκε ‘εξαιρετικά σημαντικό’ να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων πάντως, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση αφού «έχουμε άλλη άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας και συγκρουόμαστε σχεδόν καθημερινά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Για αυτό και έκανε λόγο απλά για μία πρόταση προς όφελος της χώρας. «Αισθανόμαστε την πατριωτική ευθύνη να διαχωρίζουμε τα πράγματα. Άλλα είναι τα εσωτερικά ζητήματα και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα», είπε, στέλνοντας σαφές μήνυμα και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, όπου νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για την απόφασή του να συναντήσει τον πρωθυπουργό τέσσερις ημέρες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, κυρίως αναφορικά με την εντύπωση που κάτι τέτοιο θα έδινε προς τα έξω. Ίσως για αυτό στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ποταμιού, θέλησε να θυμίσει με νόημα ότι και το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι τάσσονται υπέρ της ύπαρξης εθνικής γραμμής στα μεγάλα θέματα…
Τι έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο
Νωρίτερα, πάντως, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου χθες το πρωί, συζητήθηκαν πέραν του ραντεβού του Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό, σειρά θεμάτων οργανωτικής φύσεως που μένουν να αποφασιστούν στην πορεία προς το Συνέδριο.
Αναφορικά με την εκλογή ή μη των οργάνων του νέου φορέα, η Φώφη Γεννηματά, θέλησε να δώσει διέξοδο, προτείνοντας δύο λύσεις. Είτε την καθολική εκλογή με ρήτρα εκπροσώπησης, ώστε κάθε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου να εκλέξει τουλάχιστον 5%-6% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, και κανείς να μην αισθανθεί νικημένος από οποιονδήποτε κομματικό μηχανισμό, είτε ομόφωνη συνθετική απόφαση(σ.σ. στον βαθμό που υπάρξει τέτοια) για τον ορισμό της πρώτης μεταβατικής ΚΕ του νέου φορέα. Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρότεινε εκλογή των πάντων, αλλά με προσυμφωνημένα ποσοστά για το κάθε κόμμα που μετέχει στον νέο φορέα. Και ενώ η τελική απόφαση παραπέμφθηκε στην ‘task force’ που αποτελείται από τους συνεργάτες των έξι και οι οποίοι και συνεδρίασαν αργά χθες το βράδυ, τα ‘αισθήματά’ του για τα όσα προτάθηκαν δεν έκρυψε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Πουθενά δεν διορίζονται οι σύνεδροι και τα όργανα των κομμάτων. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι υπόθεση διαπαιδαγώγησης του κόσμου και πολιτικής κουλτούρας», είπε.
Στο μεταξύ, μέχρι την Πέμπτη, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής, με τα χρώματα που θα επικρατούν να είναι το κόκκινο, το βαθύ πράσινο και η ώχρα. Κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου θα είναι «Τολμήσαμε – Προχωράμε Μπροστά», ενώ την πρώτη μέρα των εργασιών του, εκτός από τη Φώφη Γεννηματά, θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και θα απευθύνει χαιρετισμό ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έχουν προσκληθεί (σ.σ. έχουν κληθεί όλα τα κόμματα πλην ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.