ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά πιλοτικά από το λιμάνι της Κυλλήνης η πρώτη υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων

Από το λιμάνι της Κυλλήνης αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά η πρώτη υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ELEMED, στο συνεδριακό Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ELEMED, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, έχει ως στόχο την προώθηση εξηλεκτρισμού πλοίων και λιμένων, αποσκοπώντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας και την ενδυνάμωση των θαλάσσιων διαδρομών μεταξύ νησιωτικών περιοχών της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό, το «Πρόγραμμα ELEMED» υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης πλοίων σε τρεις χώρες Ελλάδα, Κύπρος, Σλοβενία και σε τέσσερα λιμάνια, του Κόπερ της Σλοβενίας, της Κυλλήνης, του Πειραιά και της Λεμεσού.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος, «η πρώτη υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο ξεκινάει πιλοτικά από το λιμάνι της Κυλλήνης, με το οποίο αρκετά λιμάνια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν άμεσο συσχετισμό, όπως η Ζάκυνθος, ο Πόρος, η Σάμη και ο Πίσω Αετός».

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο δήμαρχος Πειραιά, Ιωάννης Μόραλης, ενώ συμμετείχαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γγ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Λιμενικών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, και πλήθος Ελλήνων και Ευρωπαίων επιστημόνων.

Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, εξήρε την πιλοτική εφαρμογή του ELEMED για την επιλογή του λιμανιού της Κυλλήνης, ενώ επεσήμανε ότι «η κίνηση με φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αναγκαιότητα, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για την υγεία και την ποιότητα ζωής σε σχέση με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και την κλιματική αλλαγή».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.