ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται

Ξεκίνησε η μαζική αποχώρηση ανταρτών και αμάχων στην ανατολική Γούτα

Εκατοντάδες αντάρτες και άμαχοι ξεκίνησαν σήμερα να αποχωρούν από την ανατολική Γούτα, στην πρώτη μαζική εκκένωση από τον θύλακα έπειτα από την έναρξη της σφοδρής επιθετικής εκστρατείας που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς για την ανακατάληψη του τελευταίου προπύργιου των ανταρτών στις πύλες της Δαμασκού.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 237 μαχητές, επιβιβάστηκαν σε λευκά λεωφορεία αποχωρώντας από την πόλη Χαράστα, ανατολικά της πρωτεύουσας, αργά το πρωί, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση.
«Λεωφορεία έχουν σταθμεύσει στη διαχωριστική γραμμή» μεταξύ περιοχών των ανταρτών και του καθεστώτος, δήλωσε μια στρατιωτική πηγή που βρέθηκε στο σημείο και «θα φτάσουν τελικώς στην επαρχία Ιντλίμπ, βορειοδυτικά», την τελευταία επαρχία της συριακής επικράτειας που δεν ελέγχει πλέον το καθεστώς.

 

Adra makeshift center for evacuated civilians from Eastern Ghouta

 

Περίπου 2.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 700 μαχητές, αναμένεται να αποχωρήσουν σήμερα την Χαράστα, σύμφωνα με μια άλλη στρατιωτική πηγή, ενώ 18.000 με 20.000 άνθρωποι θα παραμείνουν στην πόλη υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Η συριακή κυβέρνηση και οι Ρώσοι σύμμαχοι τους κατέληξαν σε μια συμφωνία με την οργάνωση των ανταρτών Άχραρ αλ Σαμ για την εκκένωση της Χαράστα, της πόλης με τον μικρότερο πληθυσμό από τους τρεις θύλακες που παραμένουν στον έλεγχο των ανταρτών στην ανατολική Γούτα.

«Ο θάνατος θα σας βρει, αν δεν παραδοθείτε», τόνισε ένας αξιωματικός του στρατού σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, προτρέποντας τους αντάρτες που δεν έχουν διαπραγματευτεί ακόμη μια συμφωνία εκκένωσης να παραδοθούν.

Στη Χαράστα, οι αναχωρήσεις των λεωφορείων ξεκίνησε αργά το πρωί, με αρκετές ώρες καθυστέρησης. Η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Άχραρ αλ Σαμ, Μουνζέρ Φάρες.

 

Adra makeshift center for evacuated civilians from Eastern Ghouta

 

Συνολικά, σχεδόν 1.500 μαχητές και 6.000 μέλη των οικογενειών τους θα αποχωρήσουν κατά κύματα από την πόλη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Η Χαράστα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, η κατάσταση των κατοίκων είναι δραματική», τόνισε ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου του αντάρτικου τομέα της πόλης, Χοσάμ αλ Μπαϊρούτ.

«Την περασμένη εβδομάδα, οι μισές οικογένειες δεν είχαν τίποτε να φάνε, ασθένειες είχαν ξεσπάσει σε υπόγεια», όπου οι άνθρωποι ζούσαν για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος, πρόσθεσε.

Από την εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών που διήρκησε εβδομάδες, ο συριακός στρατός και οι συμμαχικές του δυνάμεις έχουν καταλάβει τουλάχιστον το 80% της ανατολικής Γούτας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, περισσότεροι από 1.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.

Είκοσι άμαχοι, εκ των οποίων 16 στην κωμόπολη Ζαμάλκα σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές με στόχο πολλές θέσεις των ανταρτών στην περιοχή, σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη συριακή πρωτεύουσα από βομβαρδισμούς των ανταρτών, σύμφωνα με την συριακή τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.