ΚΟΣΜΟΣ

Αλγερία: Εθνικό πένθος για τον χαμό 257 ανθρώπων στην αεροπορική τραγωδία

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τους 257 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί και μέλη των οικογενειών τους, που σκοτώθηκαν από τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους μετά την απογείωσή του από μια βάση νότια του Αλγερίου την Τετάρτη.

Ο Αλγερινός πρόεδρος επίσης «διέταξε» να απαγγελθεί στην μνήμη των θυμάτων η προσευχή της κηδείας την Παρασκευή 13 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Η συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους Ιλιούσιν-76 λίγο μετά την απογείωσή του από βάση νότια του Αλγερίου εξελίχθηκε στην χειρότερη αεροπορική τραγωδία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Αλγερία και μία από τις χειρότερες ποτέ παγκοσμίως.

 

01

 

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν ένα φτερό του αεροπλάνου να τυλίγεται στις φλόγες λίγο μετά την απογείωσή του. «Μετά την απογείωσή του κι ενώ το αεροσκάφος πέταγε σε ύψος περίπου 150 μέτρων είδα τη φωτιά στο φτερό του. Ο πιλότος απέτρεψε τη συντριβή του αεροσκάφους στον δρόμο, καθώς άλλαξε πορεία προς το χωράφι», δήλωσε ο Άμπντ Ελ Καρίμ, ένας αυτόπτης μάρτυρας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV station. Αυτή η μαρτυρία έκανε πολλούς να χαρακτηρίσουν τον πιλότο "'ήρωα".

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε: «Είδαμε καμένες σορούς. Είναι μια πραγματική καταστροφή».

Η περιοχή που συνέβη το δυστύχημα είναι ακατοίκητη, αλλά ένας άνθρωπος στο έδαφος, ο φύλακας του χωραφιού, τραυματίστηκε από συντρίμμια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

 

 

Το αεροσκάφος κατευθυνόταν προς το Τιντούφ, στα νότια της χώρας, όπου βρίσκονται προσφυγικοί καταυλισμοί των Σαχράουι. Οι Σαχράουι είναι οι κάτοικοι της πρώην Ισπανικής αποικίας της Σαχάρας, της σημερινής Δυτικής Σαχάρας, απόγονοι των νομαδικών μαυριτανικών φυλών που ζούσαν στην περιοχή από αιώνες. Σήμερα 150.000 Σαχράουι ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νότια της πόλης Τιντούφ στην έρημο της νοτιοδυτικής Αλγερίας.

Τον Φεβρουάριο του 2014, ένα Lockheed C-130 Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας της Αλγερίας κατέπεσε σε ορεινή περιοχή της χώρας σκοτώνοντας 77 επιβάτες–στρατιωτικούς με τις οικογένειές τους– ενώ ένας επιβάτης διασώθηκε.

Το υπουργείο Άμυνας είχε αποδώσει τα αίτια του δυστυχήματος στις κακές καιρικές συνθήκες.

Ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας μετέβη στον τόπο του πολύνεκρου δυστυχήματος και διέταξε να συσταθεί αμέσως μια επιτροπή έρευνας με στόχο να καθορίσει τις συνθήκες της τραγωδίας.

Προς το παρόν δεν προκρίνεται κανένα σενάριο από τις Αρχές σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.

 

02

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.