ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Αν βάλεις την κυβέρνηση υπεύθυνη για την έρημο Σαχάρα, σε πέντε χρόνια θα υπάρχει έλλειψη άμμου. Η φράση είναι ξένου παράγοντα και δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να ταιριάξει και στα καθ' ημάς και ιδιαίτερα στα θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Κατά ένα περίεργο τρόπο οι κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά το ανησυχητικό είναι και οι υπουργοί που προΐστανται των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχώς και ακαταπαύστως, από πρωΐας έως εσπέρας, ομιλούν για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Άλλος το ορίζει ως ενδεχόμενο, άλλος ως πιθανότητα, άλλος ως ανάγκη να κατανοήσουμε τα επερχόμενα και να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και χωρίς ψευδαισθήσεις την πραγματικότητα. 

Κι αν μέχρι τώρα ο τίτλος του "θερμοεπεισοδιάκια" ανήκε, λόγω και ιδιοσυγκρασίας, στον Καμμένο τώρα -και κατά ακατανόητο τρόπο- είναι ο νουνεχής Κουβέλης αυτός που τον διεκδικεί. Κάτι που έχει προκαλέσει εντύπωση ακόμη και στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Κουβέλης υποτίθεται ότι επελέγη και ως αντίβαρο στον ακραίο λόγο του αρχηγού των ΑΝΕΛ, με κάποιους μάλιστα να αναρωτιούνται αν η πολεμική φιλολογία τυγχάνει και της εγκρίσεως του πρωθυπουργού. Είναι δε δύσκολο να πιστέψουν ότι "ο Φώτης ανεβάζει τους τόνους για να μην φανεί, ειδικά στο στράτευμα που είναι ψυχολογικά πιεσμένο μετά το θάνατο του πιλότου Μπαλταδώρου, ότι υστερεί σε πατριωτισμό έναντι του Καμμένου ή για να μην δοθεί η (ολέθρια είναι η αλήθεια) εντύπωση ότι η πολιτική ηγεσία είναι διχασμένη σ' ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως τα ελληνοτουρκικά". Πάντως, σχεδόν κάθε μέρα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας εκφράζει, στα Μέσα Ενημέρωσης, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με τους Τούρκους, παρότι η γραμμή του Μαξίμου είναι να πέσουν οι τόνοι, να αποφεύγονται οι φραστικές αντιπαραθέσεις και γενικά να μην τροφοδοτείται με νερό ο μύλος της τουρκικής προκλητικότητας. 

Από το Πεντάγωνο υποστηρίζεται πως η  επίκληση του φόβου για θερμό επεισόδιο γίνεται "επειδή ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και θα πρέπει αφενός η κοινωνία να είναι προετοιμασμένη και αφετέρου για να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι εταίροι μας στην ΕΕ". Ωστόσο ορισμένοι διατείνονται ότι το, όντως υπαρκτό, ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο υπερτονίζεται από την κυβέρνηση για να καλυφθούν οι μεγάλες στρατιωτικές διευκολύνσεις-παραχωρήσεις που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία και το νέο ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία καθώς και οι εξοπλιστικές προμήθειες με τελευταία αυτή των δύο γαλλικών φρεγατών, με την οποίαν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος από το 2011. 

Επίσης, λέγεται, ότι η εντατική ενασχόληση με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας γίνεται για να μην πέφτει το φως της δημοσιότητας στα δύσκολα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο η έξοδος από την ασφυκτική μνημονιακή εποπτεία. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η κριτική αυτή δεν ευσταθεί ή εν πάση περιπτώσει πάσχει καθώς είναι η Τουρκία αυτή που προκαλεί συνεχώς με την ΑΟΖ της Κύπρου, τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, τον εμβολισμό της λιμενικής ακάτου στα Ίμια και την διαρκή αμφισβήτηση του καθεστώτος μικρών νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι η ανακίνηση του Μακεδονικού σε σημαντικό βαθμό έγινε προκειμένου να εξυπηρετηθούν και ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες στα Βαλκάνια και όχι μόνον επειδή η χώρα πρέπει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες στα βόρεια σύνορά της προκειμένου το ενδιαφέρον της να εστιαστεί αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας ή γιατί η κυβέρνηση μέσω του (αναπόφευκτου) διχασμού για το όνομα των Σκοπίων επιδιώκει να αποκομίσει και πολιτικά οφέλη. 

Το καλό για τον Τσίπρα είναι ότι στο μεν Μακεδονικό, με ευθύνη κυρίως των Σκοπίων, η λύση πάει για αργότερα οπότε, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, αποφεύγεται η διαφωνία με τους ΑΝΕΛ του Παν. Καμμένου, που μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πτώσης της κυβερνήσεως. Στα δε ελληνοτουρκικά η προκήρυξη από τον Ερντογάν εκλογών για τις 24 Ιουνίου μειώνει τον κίνδυνο (περιορισμένου χρόνου και έκτασης) στρατιωτικής εμπλοκής στο Αιγαίο. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η ρητορική κατά της Ελλάδας μπορεί, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να γίνει πιο επιθετική όμως η Άγκυρα θα αποφύγει πρακτικές και ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάφλεξη. Κάτι που εκ των πραγμάτων θα είχε αρνητικές επιπτώσεις κατ' αρχήν στον τουρισμό, την οικονομία, τα σχέδια για έξοδο στις αγορές και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. 

Βεβαίως, αυτό σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα σταματήσει την πολιτική "φινλανδοποίησης" που ακολουθεί έναντι της χώρας μας. Μια πολιτική που άσκησε επί μακρόν, ιδιαίτερα στον Ψυχρό Πόλεμο, η ισχυρή Ρωσία έναντι της αδύναμης Φινλανδίας και η οποία συνίστατο όχι στην κατάληψη εδαφών, αλλά στην διαρκή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τμημάτων της επικράτειας της Φινλανδίας, τα οποία η Μόσχα θεωρούσε ότι της ανήκαν. Ό,τι κάνει και η Άγκυρα στην Αθήνα για νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου, αλλά και ευρύτερα σε περιοχές της Μικράς Ασίας, στο πλαίσιο του αναθεωρητισμό των συνόρων που εισήγαγε τα τελευταία χρόνια, ως δομικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ο Ερντογάν. 

Επίσης καλό για τον Τσίπρα είναι και το γεγονός ότι οι εκλογές στην Τουρκία (24 Ιουνίου) συμπίπτουν με το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης αν και είναι μάλλον λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο. Σχεδόν όλοι προεξοφλούν ότι η τελική συμφωνία θα γίνει στο Γιούρογκρουπ της 12ης Ιουλίου. Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από τα τελικά αποτελέσματα των συζητήσεων με το ΔΝΤ αν δηλαδή το Ταμείο θα συνεχίσει, όπως επιθυμεί και η Γερμανία, να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή θα αποχωρήσει όπως λένε πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, αλλά και επιθυμεί μερίδα κυβερνητικών παραγόντων προκειμένου να σταματήσουν οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα. 

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγων εκτιμά ότι "οι θετικότερες, σε σχέση με το παρελθόν, εκτιμήσεις του ΔΝΤ και ειδικά για το πλεόνασμα δείχνουν την πρόθεση τους να μείνουν". Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, που ειρήσθω εν παρόδω έχει αυξημένα καθήκοντα και εποπτεία στα θέματα της οικονομίας, υποστηρίζει πως "δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση στο τέλος των μνημονίων. Το Πρόγραμμα τελειώνει οριστικά τον Αύγουστο". Δεν αποκλείει πάντως ένα ή δύο θέματα της αξιολόγησης να ολοκληρωθούν μετά τον Αύγουστο και θυμίζει ότι "και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία έγινε το ίδιο, ενώ στην Κύπρο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την έξοδό της δεν υλοποιήθηκε ποτέ". Επιπροσθέτως, θεωρεί ότι η πρόθεση των εταίρων-δανειστών είναι "να μην μας δημιουργήσουν προβλήματα, αντίθετα μπορεί σε κάποια πράγματα, να μας διευκολύνουν αφού κι αυτοί θέλουν να τελειώνουν με το ελληνικό πρόβλημα". Προσθέτει όμως ότι για να συμβεί αυτό "θα πρέπει και εμείς να είμαστε συνεπείς σε όσα δεσμευτήκαμε". 

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή, όπως μας λέει στενός του συνεργάτης, "τα πάντα να κλείσουν εντός των προθεσμιών". Και ο λόγος είναι γιατί δεν θέλει σε καμμία περίπτωση να χαθεί το ραντεβού του Αυγούστου. Και αυτό να γίνει "χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης", επειδή διαφορετικά το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια θα γκριζάρει και δεν το θέλει αφού θα είναι και το βασικό προεκλογικό του όπλο: "οι άλλοι σας έβαλαν, εγώ σας έβγαλα". Το σχέδιο για εκλογές στις 26 Μαΐου 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές παραμένει, προσώρας τουλάχιστον, το επικρατέστερο και η πιθανότητα να γίνουν νωρίτερα, δηλαδή αμέσως μετά το τέλος του Προγράμματος, είναι μικρή όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται με διψήφια διαφορά. 

Βεβαίως είναι αρκετοί αυτοί -και ιδιαίτερα οι βουλευτές που θεωρούν σίγουρη την επανεκλογή τους ακόμη και σε περίπτωση ήττας- που τον συμβουλεύουν να προκηρύξει εκλογές (για τις 15 ή τις 22 Σεπετεμβρίου) την ημέρα της λήξης του Προγράμματος επειδή μόνον τότε μπορεί να κεφαλαιοποιήσει επικοινωνιακά τα ωφέλη της εξόδου από τα μνημόνια. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν κρίσιμο μέγεθος για την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία την τύχη της προτάσεως να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει μάλλον να θεωρούνται σίγουρες σε περίπτωση που απαιτηθεί από τους δανειστές να έλθει ενωρίτερον και η κατάργηση, ουσιαστικά, του αφορολογήτου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε πολύ να υπάρξει και ρύθμιση του χρέους όμως πριν την έξοδο και το οριστικό κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης δεν πρόκειται αυτό να συμβεί και σε καμμία φυσικά περίπτωση δεν θα προβλέπεται ονομαστικό κούρεμα. Ενδεχομένως, θα δοθεί υπόσχεση για επανεξέταση των πλεονασμάτων καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο παρασκήνιο γίνονται τεχνικές επεξεργασίες της γαλλικής πρότασης προκειμένου το ποσοστό ανάπτυξης να συνδεθεί με συγκεκριμένες ρήτρες αποπληρωμής των δανείων.

Πάντως την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Απριλίου, στη Σόφια θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Γιούρογκρουπ το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Παρά τα όσα λέγονται η υποδοχή του από τα μέλη του οργάνου που προΐσταται ο Πορτογάλος Σεντένο, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση και την έξοδο από τα μνημόνια. Ουσιαστικά πρόκειται για δράσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου η χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, κάτι ανάλογο που είχαν παρουσιάσει και οι Ιρλανδοί, Κύπριοι και Πορτογάλοι όταν έληγε το δικό τους Πρόγραμμα Διάσωσης. 

Κατά τα άλλα η απέχθεια για τη συγκυβέρνηση με τον Καμμένο από τους "53" -όπως έδειξε και η πρόσφατη συνεδρίαση που είχε η, υπό τον Τσακαλώτο, αριστερή(;) ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- συνεχίζεται, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα ή επίπτωση στην κυβερνητική συνοχή. Όπως συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται και οι προτάσεις για συμπόρευση με το Κίνημα Αλλαγής με πρόσχημα είτε την συνταγματική αναθεώρηση είτε την υιοθέτηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προτάσεις που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν γίνονται αποδεκτές από τη Φώφη Γεννηματά, αλλά καταφέρνουν, λόγω κυρίως της κάθετης διαφωνίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, να προκαλούν, μικρές έστω, αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Κάτι που ως φαίνεται είναι, τελικά και ο πραγματικός στόχος του Μαξίμου... 

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. TAKHΣ 15:52 24/04/2018

    Κακόμοιρε Φελνίκο που έφτασες!
    Ασχολούνται μαζί σου μόνον ενας που δεν άντεξε τις παπάτζες (Αναγνώστης) και ένας στημένος (Ν.Ζυγός).
    Και η προπαγάνδα έχει κάποια όρια.

    • Γιώργος 16:35 24/04/2018

      Τάκη, Τάκη είσαι δω; Στο Θεοδωρικάκο πάντως δεν θα μοιάσεις, θα μείνεις ένας φτωχός και μόνος Μήτσος

  2. N.Zυγός 13:36 24/04/2018

    Πολύ σωστά και διεξοδικά

  3. Ευσεβείς πόθοι κυβερνητικών, ουχί ανάλυση. Ο Τσίπρας σε λίγο καιρό θα πρέπει να βγει απ την πρίζα και να φύγει απ το προσκήνιο, αν θέλει να έχει τουλάχιστον την τύχη του Σαμαρά. Τη δουλειά του πάντως, το ξέπλυμα καραμανλικών και καμένων δεξιών το έκανε και με το παραπάνω. Θα τον ψηφίζουν πάντως όλοι οι δογματικοί ψευτοαριστεροί που πριν το 2010 ψήφιζαν ΝΔ για ρουσφετολογικούς -τάχα μου αισθητικούς-λόγους.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.