ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασιζόμενο στις δηλώσεις αξιωματούχων

CNBC: Δεν βλέπει ελάφρυνση του χρέους πριν το καλοκαίρι

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει απόφαση-κλειδί για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτιμά το CNBC βασιζόμενο στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το Eurogroup.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ΔΝΤ, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι δανειστές διαφωνούν σχετικά με το πως θα μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους, και το χάσμα αυτό ενδέχεται να μη γεφυρωθεί πριν τον Ιούνιο.

Η ιδεά που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η σύνδεση της ανάπτυξης σχετικά με τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια της, δηλ. όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ανάπτυξης τόσο υψηλότερο θα είναι το επιτόκιο που θα πληρώνει η Ελλάδα.

Ωστόσο ΔΝΤ και Ευρώπη δεν έχουν τις ίδιες προβλέψεις για το χρέος και κατά συνέπεια δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Mario Centeno, επεσήμανε ότι αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ ενδέχεται να μην γεφυρωθεί πριν τον Ιούνιο.

«Η τελική απόφαση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος θα ληφθεί, εάν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα» δήλωσε ο Centeno στους δημοσιογράφους.

Η αναφορά στο «τέλος του προγράμματος» σημαίνει Ιούνιου, παρ' όλο που το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου.

Το CNBC εστιάζει και στην δήλωση του Centeno ότι «στη βάση μιας επιτυχημένης αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».

Νέο αναπτυξιακό σχέδιο

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στους ομολόγους του ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στο CNBC ότι «έχουμε ένα ισχυρό κοινωνικό πρόγραμμα διότι είναι δικό μας πρόγραμμα τώρα και πρέπει να είναι αξιόπιστο για την ελληνική κοινωνία.

Έτσι υπάρχει μια αύξηση στον κατώτατο μισθό και επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, έχουμε καθορίσει τρεις προτεραιότητες για την ανάπτυξη, διότι εάν έχεις 15 προτεραιότητες, δεν έχεις καμία προτεραιότητα» δήλωσε και υπογράμμισε ότι τρία αυτά σημεία θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, στον δημόσιο τομέα αλλά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση. «Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει 88 μέτρα ώστε να βγει από το πρόγραμμα» καταλήγει το δημοσίευμα του CNBC.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.