ΕΛΛΑΔΑ

Palmos Analysis

Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για Σκοπιανό και ελληνοτουρκικά

Ενδιαφέροντα στοιχεία αποτυπώνουν τα στοιχεία δημοσκόπησης της Palmos Analysis, τόσο για το Σκοπιανό, όσο και για τα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό το Tvxs.gr., αναφορικά με το Σκοπιανό, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ μιας κοινά αποδεκτής λύσης του ονόματος, που να έχει ισχύ έναντι όλων.

Μάλιστα 6 στους 10 δηλώνουν πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτή μια ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Ειδικότερα, στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), η έρευνα καταγράφει την συμφωνία μίας συντριπτικής πλειοψηφίας, της τάξης του 71% με την επιδίωξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης ονόματος που να ισχύει έναντι όλων.

Η στάση αυτή καταγράφεται τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (80%) όσο και μεταξύ αυτών της ΝΔ (68%), ενώ μόλις το 14% των πολιτών δηλώνει πως επιθυμεί να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς της διπλής ονομασίας.

Παράλληλα, το 57% συμφωνεί με μια λύση που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία και θα ισχύει έναντι όλων, σλαβόφωνη και αμετάφραστη, συνοδευόμενη από αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού, όπως φαίνεται να είναι η βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς.

Κι εδώ παρατηρείται «διακομματική» συμφωνία σε επίπεδο ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (61% και 62% αντίστοιχα), αν και στους ψηφοφόρους της ΝΔ εμφανίζεται μεγαλύτερο ποσοστό διαφωνίας (25% έναντι 18% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά πάντως μειοψηφικό.

Ανήσυχοι για τα ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά το δεύτερο μεγάλο εθνικό θέμα, των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, οι πολίτες δηλώνουν ανήσυχοι, αλλά ψύχραιμοι.

Ειδικότερα, αναφορικά με τα πρόσφατα επεισόδια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως ο εμβολισμός σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κλπ, εμφανίζονται ανήσυχοι, καθώς περίπου οι 4 στους 10 θεωρούν τα παραπάνω ως ενδείξεις «επικείμενης επιθετικής ενέργειας της γειτονικής χώρας εναντίων ελληνικών εδαφών».

Αντιθέτως, το 36% δηλώνουν ότι τα επεισόδια αυτά προκαλούνται από την Τουρκία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και αποπροσανατολισμού από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική ηγεσία, ενώ για το 14% και οι αμφότεροι οι παραπάνω λόγοι θεωρούνται ισχυροί.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 12-15 Απριλίου σε δείγμα 1009 πολιτών πανελλαδικά, ανδρών και γυναικών, άνω των 17 ετών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.