ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή Θεσμών στις 14 Μαΐου

Eurogroup: Ενισχυμένη εποπτεία μετά το Mνημόνιο

Ο επικεφαλής του Eurogroup μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασης δήλωσε ότι τον Ιούνιο θα αποφασιστούν όλα τα στοιχεία για να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

«Η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα και είχαμε ενημέρωση από τους θεσμούς αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση. Οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα στις 14 Μαίου για να εξεταστούν τα θέματα και να προχωρήσει η διαδικασία για το Staff Level Agreement» τόνισε.

Αναφορικά με την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στάθηκε στο ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» της χώρας για την μεταρρυθμιστική πορεία μετά το πρόγραμμα. Χαρακτήρισε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος σημαντική όπως φάνηκε και στις άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο συζητήθηκε το μεταμνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το θέμα του χρέους. Ως προς αυτό δήλωσε ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί αν χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο υπουργό συζητήθηκε το πώς θα μπορέσει το Eurogroup να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα. Σημειώσαμε την απόφαση της χώρας να μην ζητήσει προληπτική γραμμή ενώ για την μεταμνημονιακή εποχή εξετάστηκε το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αυτή προτάθηκε από την Κομισιόν.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και επί τη βάση επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στόχος είναι να κλείσουν όλα τα θέματα τον Ιούνιο.

 

Μοσκοβισί: Οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν και μετά τον Αύγουστο

Την προσοχή στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου έστρεψε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνοντας μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να λάβουμε αποφάσεις "που θα μας φέρουν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο".
Τόνισε ακόμη ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα του χρέους, "καθώς διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά".
Πρόσθεσε ακόμη ότι "ακούσαμε με ενδιαφέρον τη στρατηγική της κυβέρνησης από τον Ευκλείδη, μένουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιδιωχθούν μετά το πρόγραμμα, για να βελτιωθούν οι χρηματοδοτικές συνθήκες.
Αυτή η στρατηγική, υπογράμμισε ότι πρέπει να σχεδιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση, για τους Έλληνες πολίτες, και να έχει η κυβέρνηση την κυριότητα.
"Είμαστε σε σωστό δρόμο. Το τέλος του προγράμματος θα είναι μια σημαντική στιγμή για την ευρωζώνη και την Ευρώπη, θα είναι η τελευταία σελίδα στην ιστορία της κρίσης της ευρωζώνης. Ήρθαμε κοντά στο Grexit, το αποφύγαμε και μαζί χτίσαμε ένα success story για την Ελλάδα".
Ωστόσο, πρόσθεσε, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχίσει και μετά τον Αύγουστο, "για αυτό θέλουμε έναν μηχανισμό που να υποστηρίζει αυτή την εφαρμογή, και για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι αγορές".
Σημείωσε ότι συζητήθηκε αυτός ο μηχανισμός αλλά διευκρίνισε ότι «ο μηχανισμός εποπτείας δεν πρέπει να μοιάζει με παράταση του προγράμματος. Αυτό δεν είναι στην ατζέντα. Συμφωνούμε όλοι ότι το τέλος είναι στις 21 Ιουνίου».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.