ΚΟΣΜΟΣ

Άρθρο του Τόνι Μπάρμπερ

Financial Times: Η Ιταλία κατευθύνεται στη δική της «στιγμή ΣΥΡΙΖΑ»;

Το ερώτημα αν η Ιταλία κατευθύνεται προς μια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ «μια ταυτόχρονη κρίση χρέους, τραπεζών και νομίσματος τόσο τρομακτική όσο αυτή που κόντεψε να πετάξει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη το 2015» επιχειρεί να απαντήσει ο Τόνι Μπάρμπερ των Finacial Times με αφορμή όσα συζητήθηκαν σε οικονομικό φόρουμ του Κλαμπ Αμπροζέτι την Παρασκευή και το Σάββατο στη λίμνη Κόμο.

Όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος των FT αρκετοί από τους συμμετέχοντες ένιωσαν άβολα από τον παραλληλισμό της ανόδου στην εξουσία στην Ελλάδα της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και την εκλογική επιτυχία τον περασμένο μήνα στην Ιταλία του κινήματος Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας.

Η απόρριψη της «οικονομικής και δημοσιονομικής ορθοδοξίας» που αποτέλεσε το χαρακτηριστικό του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει ομοιότητες στην ευρωσκεπτικιστική ρητορική και τις πολιτικές προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, γράφουν οι FT.

 

07

 

Παρά τις ανησυχίες, ωστόσο, των κυβερνήσεων και των αγορών, το σενάριο, σύμφωνα με τους FT, που θέλει το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό τα Πέντε Αστέρια, σήμερα φαντάζει ως το πιο πιθανό. Το σενάριο αυτό θέλει μια συμφωνία ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα έχει την κοινοβουλευτική στήριξη των δύο αυτών κομμάτων.

Στους επόμενους 18 έως 24 μήνες, αναφέρεται στο άρθρo ακόμη, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να πατήσει κανείς το κουμπί του πανικού. Οι αγορές αντέδρασαν ήρεμα στα αποτελέσματα της 4ης Μαρτίου κυρίως λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που παρέχει ζωτική υποστήριξη στην Ιταλία και το οποίο βρίσκεται ακόμη εν λειτουργία.

Αλλά όσο αυτό σταδιακά θα αποσύρεται και τα επιτόκια θα ανεβαίνουν οι πιέσεις στην Ιταλία θα αυξάνουν, ιδιαίτερα μια συμμαχία Πέντε Αστέρων – Λέγκας του Βορά σχηματίσει κυβέρνηση και επιδοθεί σε δημοσιονομική επέκταση.

Ωστόσο, όπως σχολιάζεται, «παρά τις αντισυμβατικές τους φιγούρες, ούτε το Κίνημα ούτε η Λέγκα εμφανίζονται τόσο αποφασισμένοι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να χύσουν το γάλα από της ευρωπαϊκής καρδάρας»

Η Ιταλία, κατά τον Μπάρμπερ, δεν θα τοποθετήσει ποτέ στο υπουργείο Οικονομικών κανέναν όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης με το δερμάτινο σακάκι και τη μοτοσικλέτα, η τοποθέτηση του οποίου συνέβαλε πολύ στην δυσπιστία και την εχθρικότητα που δηλητηρίασε τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους δανειστές της.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.