ΕΛΛΑΔΑ
Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση
H Ιερά Σύνοδος της Κύπρου αποφάσισε την καθαίρεση του ιερέα που κακοποιούσε σεξουαλικά τη θετή του κόρη

Την καθαίρεση του ιερέα Στυλιανού Σάββα, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για την σεξουαλική κακοποίηση της θετής του κόρης Έλενας Φραντζή, από την ηλικία των τεσσάρων ετών, αποφάσισε ομόφωνα σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου. Η Έλενα Φραντζή, απογοητευμένη από την στάση της Εκκλησίας, η οποία συγκάλυψε το έγκλημα εις βάρος της, βρέθηκε νεκρή στα 29 της χρόνια, στο διαμέρισμα της μετά από χρήση χαπιών. Ο θάνατος της είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για τη στάση της Εκκλησίας. Κάτω από την κατακραυγή η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα για να επανεξετάσει το θέμα.
Επίσης για την περίπτωση δεύτερου ιερέα ο οποίος κατηγορείται για μοιχεία, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε παραπομπή της υπόθεση στο Πενταμελές Συνοδικό δικαστήριο, με τα αποτελέσματα της έρευνας να αναμένονται τέλος Απριλίου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ανέφερε πως ένας από τους λόγους που η Σύνοδος έλαβε σήμερα αυτή την απόφαση, ήταν ο συγκυλισμός (κυλισθηκαν στο ίδιο κρεβάτι ο ιερέας με την τετράχρονη θετή κόρη του).
Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε «καθαίρεση του πάτερ Στυλιανού Σάββα και επαναφορά του στις τάξεις των λαϊκών για τα παραπτώματα στα οποία υπέπεσε».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, συνήλθε σήμερα Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 σε έκτακτη συνεδρία υπό την προεδρία της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου κκ Χρυσοστόμου και εξέτασε τις υποθέσεις των ιερέων: α) πατρός Στυλιανού Σάββα εξ Εργατών και β) πατρός Νικολάου Χρίστου εκ Παχυάμμου και αποφάσισε τα κάτωθι:
Για μεν τον πατέρα Στυλιανό Σάββα, μετά από αίτημα του οικείου Μητροπολίτου για παραπομπή της υπόθεσής του στο Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο και μετά από έγκριση του αιτήματος του Πανιερωτάτου από την Ιερά Σύνοδο το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο, αφού συνήλθε σε κανονική συνεδρία αποφάσισε ομοφόνως την εκ της ιεροσύνης καθαίρεση του πατρός Στυλιανού Σάββα και την επαναφορά του στις τάξεις των λαϊκών για τα κανονικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσε.
Για τον πατέρα Νικολάου Χρίστου εκ Παχυάμμου αναμένονται τα σχετικά πορίσματα της ανακριτικής επιτροπής, τα οποία θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του μηνός Απριλίου.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...