ΥΓΕΙΑ

2 διαφορετικές έρευνες

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

H ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα σχετίζεται με την εμφάνιση καρκινικών όγκων. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν σε ποντικούς δύο μελέτες που διεξήχθησαν σε δύο διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.

Έρευνα του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας στις ΗΠΑ έδειξε ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» ότι η έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει όγκους στην καρδιά αρσενικών ποντικών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία,τα κινητά δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο κι αυτό γιατί εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία,δηλαδή αδύναμη ακτινοβολίας που δεν προκαλεί σοβαρές γενετικές βλάβες.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν αρουραίους και των δύο φύλων τουλάχιστον επί δύο χρόνια. Μέχρι στιγμής, πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε για την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων και τη πιθανή συσχέτισή της με τον καρκίνο. Και οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που μελετά τη σχέση ακτινοβολίας κινητών - κακοήθειας.

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο «Ramazzini» στην Ιταλία εξέτασε την ακτινοβολία και τα αποτελέσματά της σε περίπου 2.500 αρουραίους από τη γέννηση έως το θάνατό τους.

Σύμφωνα με τον Τζον Σάμετ, καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο, οι μελέτες αυτές «επιβεβαιώνουν ότι η έκθεση σε ακτινοβολία έχει βιολογικές επιδράσεις» με μερικά από αυτά τα αποτελέσματα να σχετίζονται με την καρκινογένεση.

Οι επιστήμονες σπεύδουν πάντως να επισημαίνουν ότι τα πορίσματά τους αφορούν μόνο τους αρουραίους κι ότι δεν αποδειχθεί, μέχρι τώρα, ότι η ακτινοβολία κινητών έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.