ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκεί που ζούσαν Ελληνες και Τούρκοι

Η Σινασός Καππαδοκίας στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του μηνιαίου κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 24 Απριλίου (ώρα 19:00), θα προβληθεί το πολυβραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Σινασός-Τοπογραφία της μνήμης» (1997, 61’), σε σενάριο-σκηνοθεσία Τίμωνα Κουλμάση και Ηρούς Σιαφλιάκη.

Το ντοκιμαντέρ ανατρέχει στην Ιστορία και με αφετηρία το παράδειγμα της Σινασού, μια πόλης στην Καππαδοκία όπου ζούσαν για χρόνια Έλληνες και Τούρκοι μαζί, εξετάζει τους μηχανισμούς που οδηγούν στον εθνικισμό και το μίσος.

Το 1923, μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και στο όνομα της ιδέας του έθνους, με την συναίνεση των Μεγάλων Δυνάμεων, αποφασίστηκε η πρώτη οργανωμένη μεταξύ δύο κρατών εθνική εκκαθάριση του εικοστού αιώνα. Κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, 1.500.000 Έλληνες εγκαταλείπουν την Τουρκία και άλλοι 400.000 Τούρκοι υποχρεώνονται να φύγουν από την Ελλάδα.

Με ιστορίες Τούρκων σημερινών κατοίκων της Σινασού αλλά και μαρτυρίες των τελευταίων Ελλήνων που έζησαν αυτή την τραγωδία και των απογόνων τους, το ντοκιμαντέρ ανασυγκροτεί τη μνήμη της καθημερινής ζωής των δύο λαών που παρά τις διαφορές τους έζησαν για αιώνες μαζί στην Μικρά Ασία.

Η ταινία έχει αποσπάσει, μεταξύ άλλων, το Α' Κρατικό βραβείο Ελλάδος (1998), το Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1997), και το Α' Βραβείο Ευρωπαϊκού ντοκιμαντέρ, στο Στρασβούργο (2001).

Σενάριο-σκηνοθεσία: Τίμων Κουλμάσης – Ηρώ Σιαφλιάκη
Φωτογραφία: Jacques Pamart
Ήχος: André Sikierski
Μοντάζ: Aurique Delannoy
Παραγωγός: Fabrice Puchault – Esther Hoffenberg
Παραγωγή: LAPSUS, La Sept/ARTE, INA, PERIPLUS Ltd, ERT, CNC, Procirep, Ministère des Affaires Etrangères, Ministère de la culture -Département des Affaires Internationales, Eurimages, MEDIA

Την προβολή θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες Τίμων Κουλμάσης και Ηρώ Σιαφλιάκη, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο στο τηλ: 210 3418011, Δευτέρα -Παρασκευή (10:00-17:00)
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.