ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταγιάνι;

Ιταλία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η Ιταλία βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης στο κυβερνητικό αδιέξοδο. Οι διαβουλεύσεις του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα θα ξαναρχίσουν πιθανότατα την Πέμπτη. Στο μεταξύ όμως συνεχίζονται οι διάφορες ζυμώσεις.

Η κεντροδεξιά έκανε γνωστό ότι θα πάει ενωμένη στον νέο κύκλο διαβουλεύσεων στο μέγαρο Κυρηνάλιο με ενιαία αντιπροσωπεία. Μια απάντηση στα Πέντε Αστέρια, τα οποία έχουν ζητήσει από την Λέγκα να εγκαταλείψει την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στο μεταξύ όμως ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, απευθύνεται και στην κεντροαριστερά και δηλώνει: «Χρειάζεται αίσθημα ευθύνης, η οξεία αντιπαράθεση πλέον έχει τελειώσει». Αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα δεν δείχνει έτοιμο να ξεκινήσει ουσιαστική διαπραγμάτευση και κατηγορεί τα Πέντε Αστέρια για «αμφισημία».

 

Η Λέγκα προηγείται

«Ή θα δημιουργηθεί μια σοβαρή κυβέρνηση ή θα επιστρέψουμε στις κάλπες και θα θριαμβεύσουμε», προειδοποιεί απ΄ την πλευρά του ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Σε σχέση με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο με την κεντροαριστερά, σχολιάζει ο ίδιος σχεδόν μονολεκτικά: «Μamma mia». Ο Σαλβίνι πάντως κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιδιώξει να συνθέσει κυβέρνηση, αν δεν είναι βέβαιος πρώτα ότι διαθέτει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ στις δημοσκοπήσεις – σύμφωνα με την εταιρεία Swg- καταγράφει αύξηση της πρόθεσης ψήφου η Λέγκα με ποσοστό 22,4%, ενώ Τα Πέντε Αστέρια με 34,5%. Η κεντροαριστερά παραμένει στο 19% (όπως δηλαδή στις εκλογές του Μαρτίου) ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του πρώην Καβαλιέρε πέφτει στο 10%.

 

Ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταγιάνι;

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παράλληλα ετοιμάζεται να ορίσει ως «νούμερο δύο» του κόμματος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος και στην εκστρατεία για τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στις περιοχές Μολίζε και Φριούλι Βενέτσια Τζούλια στις 22 και 29 Απριλίου αντίστοιχα.

Πολλοί σχολιαστές διερωτώνται τώρα αν θα καταφέρει να κρατήσει διακριτούς τους ρόλους του πολιτικού, ο οποίος επαναδραστηριοποιείται στην ιταλική πραγματικότητα και του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου που, ως γνωστόν, πρέπει να κρατά πάντα αμερόληπτες στάσεις και ίσες αποστάσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.