ΕΛΛΑΔΑ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Καταργούν το συνταγματικό δικαίωμα της επιλογής γιατρού

Την έντονη δυσαρέσκειά του, για την πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία καταργείται, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που ζητά με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό να απαντηθούν σειρά από επείγοντα - όπως αναφέρει -ερωτήματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαφωνεί με την υπουργική απόφαση υπ'αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018), με την οποία τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» .

Ο ιατρικός κόσμος, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, «είναι κάθετα αντίθετος, με το καθεστώς των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς (gate keeping) καθώς θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων, ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων». Ο ΙΣΑ κατηγορεί για προχειρότητα το υπουργείο Υγείας, που όπως αναφέρει «δεν έχει κατορθώσει ακόμα να στελεχώσει το σύστημα με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών και επιχειρεί να εφαρμόσει το gate keeping, βάζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση του ασθενή». Συμπληρώνει επίσης πως υπάρχει κίνδυνος να μη μπορεί να αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός, για επίσκεψη ασθενή του εάν δεν υπάρχει παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.

«Ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το gate keeping, ενόψει αφενός της αποτυχίας του συστήματος, όπου αυτό εφαρμόστηκε, και αφετέρου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο γίνεται ανάρπαστο από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το γιατρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας», αναφέρει σε δήλωση του πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης.

Ο ΙΣΑ στην επιστολή του ζητά επίσης να διευκρινιστεί ο χρόνος εφαρμογής αυτή της απόφασης και να ενημερωθούν οι γιατροί για να είναι αφενός σε θέση να ανταποκριθούν στα ιατρικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μην κινδυνεύσουν να εξαπατηθούν παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν. Τέλος, εκτιμά «ότι το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς είναι ανεφάρμοστο και θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πλήττοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή στην ελεύθερη επιλογή γιατρού».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.