ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών

Κυβερνητική «τρικυμία» έφεραν οι γαλλικές φρεγάτες - Ο Καμμένος διαψεύδει τον Κουβέλη

Σε πλήρη διάψευση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη για τη συμφωνία χρονομίσθωσης γαλλικών φρεγατών προχώρησε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί.

Επιβεβαιώθηκαν επομένως και από την πλευρά της Αθήνας οι δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας ότι δεν υπάρχει συμφωνία. «Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος δεν έκανε καμία αναφορά στην δήλωση του κ. Φώτη Κουβέλη για τη συμφωνία. Σε ότι αφορά στις φρεγάτες ανέφερε ότι υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από υπουργείας Μεϊμαράκη γιατί πράγματι το πολεμικό ναυτικό χρειάζεται νέα πλοία, αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

 

Η... βιασύνη του κ. Κουβέλη

Την περασμένη Παρασκευή, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Κουβέλης, αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, “έκλεισε” συμφωνία για την υπενοικίαση δύο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα. Ο κ. Κουβέλης, μάλιστα, προχώρησε ακόμη πιο πέρα, αποκαλύπτοντας ότι τα δυο γαλλικά πολεμικά, θα έχουν πλεύσει στο Αιγαίο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο και θα έχουν προηγηθεί οι προετοιμασίες εκπαίδευσης των ελληνικών πληρωμάτων που θα τα επανδρώσουν!

Ακολούθησαν εκτενέστερα ρεπορτάζ και αναλύσεις στα ΜΜΕ, που προφανώς βασίσθηκαν σε πληροφορίες που διέρρευσαν από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία η άφιξη των γαλλικών φρεγατών( οι ποίες διαθέτουν σύνθετα όπλα επιθετικού πολέμου, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πρόσφατη επίθεση των Δυτικών στην Συρία)  στο Αιγαίο, πέραν της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας εν όψει της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, σχετίζονται και με τον αναβαθμισμένο στρατιωτικό ρόλο που σχεδιάζει ν' αναλάβει η Γαλλία στην εύφλεκτη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Οι φρεγάτες, η «μεγάλη εικόνα»...

Η αμφίσημη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ στην περιοχή  («φεύγουν», «μένουν»... εντός εκτός και επί τα αυτά!), η αναμενόμενη απόσταση που τηρεί η Γερμανία και οι έντονες ανησυχίες της Ευρώπης για τις εξελίξεις σ' αυτή την «γωνιά», κρίθηκε -και σωστά, κατά τους παρατηρητές- ότι αποτελεί για τον φιλόδοξο κ. Μακρόν μοναδική ευκαιρία για να  να ενισχύσει και αναβαθμίσει τον ρόλο της Γαλλίας στην ευαίσθητη περιοχή, αλλά και συνολικότερα στην Ευρώπη ως «εγγυήτριας δύναμης».

Δεν είναι τυχαίο, ότι με το που ανακοινώθηκε (όπως ανακοινώθηκε) η είδηση για την υπενοικίαση των δύο φρεγατών στην Ελλάδα, ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην Γαλλία με έντονο διάβημα.

Σ' αυτό το «παιχνίδι» των ανακατατάξεων και της μεταβολής συσχετισμών και ζωνών επιρροής, είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό, αλλά πάντως παραπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας τα κενά που δημιουργεί η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δύση αλλά και ενισχύοντας την δύναμη της στο πάντα «αβέβαιο», εκρηκτικό Αιγαίο...

...και η ασυνεννοησία της κυβέρνησης!

Παρά ταύτα, σ' ένα τόσο κρίσιμο (τόσο για τους ευρωπαϊκούς, όσο και ευρύτερους δυτικούς προβληματισμούς) ζήτημα, η Ελλάδα εμφανίσθηκε με τις κινήσεις που έκανε, ως «μη σοβαρή» χώρα, εκθέτοντας συμμάχους της για λεπτά ζητήματα που ακόμη βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και... το τελευταίο που χρειάζεται είναι η δημοσιοποίηση παρασκηνιακών συζητήσεων! Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κ. Φλοράνς Παρλί, διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία για την υπενοικίαση των δύο φρεγατών, και δήλωσε ότι αγνοεί τι έχει διαμειφθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν -Τσίπρα.

Μετά την γαλλική αντίδραση (αλλά και την προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, κατά την οποία δεν συζητήθηκε το θέμα των φρεγατών – δεν ανακοινώθηκε, τουλάχιστον...) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος... ψιλοάδειασε τον κ. Κουβέλη, και την «βεβαιότητά» του ότι τα γαλλικά σκάφη θα έχουν έρθει στο Αιγαίο «μέσα στο καλοκαίρι», ανακοινώνοντας απλώς ότι «υπάρχουν μια σειρά από διερευνήσεις για διάφορα πρότζεκτ του υπουργείου Άμυνας, όταν υπάρξει συμφωνία θα ανακοινωθεί...».

Λίγες ώρες αργότερα, και αφού είχε ανακοινωθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου του κ. Καμμένου, ο κ. Κουβέλης... επανήλθε στις «βεβαιότητές» του, όταν μέσω «πηγών» του όχι μόνο επανέλαβε ότι «η διαδικασία προχωρά κανονικά. Σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία και οι δύο φρεγάτες θα έρθουν στην Ελλάδα», αλλά συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού διευκρίνιζαν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έλθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Κουβέλη, αποκάλυψαν μάλιστα επιπρόσθετα ότι η Αθήνα εξετάζει επίσης την αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών, (άλλου τύπου από αυτές που λέγεται ότι θα υπενοικιαστούν στην Ελλάδα) σε δύο φάσεις, (από το 2020 και μετά...) ελπίζοντας πως δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στον Σκαραμαγκά.

Πέρα κι' άσχετα, πάντως, με την ουσία της υπόθεσης (και προφανώς γίνονται στο παρασκήνιο συζητήσεις και διαπραγματεύσεις...) πολιτικοί παρατηρητές και αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χειρίσθηκε το όλο θέμα με επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό, αποβλέπουσα , σε μια περίοδο που δεν “της βγαίνει” τίποτε, σε πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη. Με αποτέλεσμα, στην εικόνα  την οποία εκπέμπει η χώρα διεθνώς, να επικρατούν τα... χρώματα της αναξιοπιστίας και έλλειψης σοβαρότητας.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Η φερεγγυότητα του ΥΠΕΘΑ είναι γνωστή: ανύπαρκτη. Προς τι λοιπόν η συζήτηση;

  2. ELLHNAS. 21:01 25/04/2018

    Την ώρα που ο προδότης Καμμένος έδινε στημένη συνέντευξη τύπου με τον άνθρωπο των ξένων τοκογλύφων τον Κουβέλη να κάθεται αμίλητος δίπλα του, οι Ισλαμιστές κακοποιοί λαθρομετανάστες έκαναν εισβολή κατα χιλιάδες στον Έβρο με την συνδρομή των κωλότουρκων.Τι συνέντευξη να δώσει ένας Υπουργός ανοιχτών συνόρων, όταν ακόμη και έξω από το ΥΠ.ΕΘ.Α στην οδό Δημοκρατίας και Μεσογείων παράνομος μετανάστης κάνει λαθρεμπόριο τσιγάρων; Ή ξεφτύλα έχει πλέον όνομα στη Ελλάδα.Πάνος στα τέσσερα Καμμένος.

  3. SPARTA. 20:31 25/04/2018

    Δύο πολιτικοί τενεκέδες και απατεώνες στην ίδια κυβέρνηση.Το αποτέλεσμα η χώρα μπουρδέλο του Υσίπρα και του Καμμένου.Κυριολεκτικά μιά χώρα σίχαμα και εμμετός.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.