ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα στην Ελλάδα

Λαγκάρντ: Επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος και έγκαιρη ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος

Στην επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν την λήψη των αποφάσεων για το χρέος της Ελλάδας αλλά και την εφαρμογή των πολιτικών που προβλέπονται από το πρόγραμμα στάθηκε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά την συνάντηση που είχε το Σάββατο το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

«Είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Συζητήσαμε για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, καθώς και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Θετικό κλίμα για Ελλάδα στους διοικητές του ΔΝΤ

Σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα διεξήχθη η συνεδρίαση της Επιτροπής Διοικητών του ΔΝΤ(IMFC) ενόψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν -επικεφαλής της ομάδας που εκπροσωπεί την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Μάλτα- σημείωσε τον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που όπως είπε οφείλεται στην αύξηση που σημειώθηκε στις επενδύσεις και τις εξαγωγές εντός του 2017.

«Η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από μείωση της ανεργίας και αύξηση της εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν αξιοσημείωτα ισχυρές και υπερέβησαν τους στόχους που καθορίστηκαν στον προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)», ανέφερε.

Μάλιστα ο Πιερ Κάρλο Παντοάν πρόβαλε την εκτίμηση πως η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε μια περίοδο ανάκαμψης, την οποία αποδίδει σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τον περιορισμό των ανισοτήτων που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα προχώρησε σε μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων πρωτοφανούς εύρους: σε συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, σε μεταρρυθμίσεις των αγορών προϊόντων και εργασίας, σε δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και σε ιδιωτικοποιήσεις, σε μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την κοινωνική πολιτική. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει επιτύχει γρήγορα και μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα, ενώ μείωσε το εμπορικό της έλλειμμα», σημειώνει η ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παντοάν εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα κινηθεί σε θετική οικονομική τροχιά και το 2018.

«Τα δεδομένα σχετικά με τις προσδοκίες δείχνουν περαιτέρω βελτίωση το 2018. Το οικονομικό κλίμα έφθασε σε υψηλό 3,5 ετών το Φεβρουάριο. Βασισμένη στην ισχυρή παραγωγή, τη νέα αύξηση των παραγγελιών και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, ο δείκτης μεταποίησης σημείωσε υψηλό 17,5 ετών τον Φεβρουάριο. Η αυξημένη εμπιστοσύνη αντανακλάται επίσης στις πρόσφατες αναβαθμίσεις της χώρας και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης. Αυτό το θετικό κλίμα αντανακλά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM και την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, καθώς και τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτές οι προσπάθειες υποστηρίζονται από τη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων και την έξοδο στις αγορές ομολόγων που έχουν ήδη ξεκινήσει θετικά, με την πιο πρόσφατη στις 8 Φεβρουαρίου, με την έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 3 δισεκ. ευρώ με απόδοση 3,5% κατά την οποία το βιβλίο παραγγελιών υπερκαλύφθηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σκιαγραφώντας τους άμεσους στόχους που καλείται να επιτύχει η Ελλάδα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο κ. Παντοάν σημειώνει πως πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα το κλείσιμό της τέταρτης αξιολόγησης και η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

«Οι αρχές θα επεκτείνουν τα ταμειακά αποθέματα για την εξυπηρέτηση του χρέους, θα αποκτήσουν βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές και θα καθορίσουν σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», αναφέρει στο τέλος η συγκεκριμένη ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.