ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τί θα συζητηθεί στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα

Με «ανοιχτή ατζέντα» στην Αθήνα ο Γιούνκερ

Μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, αλλά και θετικές παρεμβάσεις σε όλα τα θέματα αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου από την σημερινή επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι προφανώς μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που αποκαλύπτει την στήριξη της Κομισιόν στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια. Παράλληλα, πέραν της ομιλίας του κ. Γιούνκερ στη Βουλή, αλλά και των τυπικού χαρακτήρα συναντήσεων που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, όλα δείχνουν ότι «ζουμί» θα έχει και η κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επίσης και οι κοινές δηλώσεις στις οποίες θα προβούν αμέσως μετά οι δύο ηγέτες.

 

Στο κατάλληλο timing

Άλλωστε, όπως λένε όσοι ξέρουν να αποκωδικοποιούν τις κινήσεις των Βρυξελλών, προφανώς και έχει τη δική του σημασία ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν επιλέγει να έρθει στην Ελλάδα μία μόλις ημέρα πριν το Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παραλλήλως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επίσκεψης αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας που για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραποδίδει των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Άλλωστε, αυτή ακριβώς η υπεραπόδοση της οικονομίας αποτελεί το όπλο στην φαρέτρα της Αθήνας, ώστε να διαψεύσει τις εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις και την σχετική σεναριολογία για «κόφτες», πρόσθετα μέτρα και... άλλα ηχηρά παρόμοια.

Σύμφωνα, επίσης, με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, στην συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ θα τεθούν τα ζητήματα της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας, την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του πακέτου Γιούνκερ και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μήνυμα που η Αθήνα θα ήθελε να εκπέμψει ο πρόεδρος Γιούνκερ. Άλλωστε, τόσο ο ίδιος ο λουξεμβούργιος κοινοτικός αξιωματούχος όσο και εν γένει η Κομισιόν, έχουν στο παρελθόν στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

 

Τα «καυτά» θέματα

Τούτων δοθέντων, οι πληροφορίες επιμένουν ότι, στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου, θα τεθεί επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα «κλείσει» και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017 καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επιπροσθέτως, στην ατζέντα θα βρεθούν και οι πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις για εκδημοκρατισμό της ζώνης του ευρώ μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας. Σημειώνεται πως, πέραν της οικονομίας, επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και του προσφυγικού, με φόντο την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, αλλά και την αύξηση των προσφυγικών ροών που δείχνει τη διάθεση της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με « μοχλό» τους βασανισμένους πρόσφυγες...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.