ΕΛΛΑΔΑ

Τι συμβαίνει στην Αττική 

Μειωμένες κατά 30% οι περιπολίες της ΕΛΑΣ

Κατά 30% έχουν μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν περιπολίες στα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα εγκληματικές ομάδες να δρουν ανενόχλητες. Η αιματηρή ληστεία στο σπίτι επιχειρηματία στην Κηφισιά έφερε και πάλι στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα και τις αδυναμίες της αστυνομίας, καθώς τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική είναι 18.000 αστυνομικοί για 5.000.000 πολίτες σε όλο το Λεκανοπέδιο. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» στην Κηφισιά, όπου διαδραματίστηκε η επίθεση στον 52χρονο επιχειρηματία περιπολεί ένα περιπολικό ανά βάρδια.

Ειδικότερα, σε όλη τη Βορειοανατολική Αττική, στην οποία περιλαμβάνονται περιοχές όπως η Κηφισιά, η Εκάλη, η Ερυθραία, το Μαρούσι, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια και Χαλάνδρι, υπάρχουν ανά βάρδια 14 περιπολικά με 28 αστυνομικούς. Καθημερινά ο αριθμός τους σε τρεις βάρδιες ανέρχονται περίπου σε 42 περιπολικά με 84 αστυνομικούς. Αντίστοιχα σε κάθε βάρδια υπάρχουν – κατά προσέγγιση- σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Ε.Τ.» 4 ομάδες ΔΙΑΣ.

Δραματική είναι η εικόνα των περιπολιών και στη Νοτιοανατολική Αττική, που περιλαμβάνει περιοχές όπως το Παλαιό Φάληρο, η Γλυφάδα, η Βουλιαγμένη, ο Άλιμος, η Βούλα, η Βάρη και το Κορωπί, καθώς ανά βάρδια υπάρχουν μόλις 4 περιπολικά με 8 Αστυνομικούς και περιπου δύο με τρεις ομάδες ΔΙΑΣ. Ημερησίως στη συγκεκριμένη περιοχή περιπολούν 12 οχήματα με 24 αστυνομικούς, αριθμός ιδιαίτερα μικρός για τις ανάγκες των κατοίκων.

«Οι συγκεκριμένες περιπολίες δεν είναι ίδιες κάθε φορά, καθώς αρκετοί αστυνομικοί από αυτούς διατίθενται σε αστυνομικά μέτρα και σταθερούς στόχους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως περιπολούν ολοένα και λιγότεροι αστυνομικοί, αν εξαιρέσει κανείς τους άνδρες των Τμημάτων Ασφαλείας της εκάστοτε περιοχής», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ασφαλής αστυνομική πηγή που έχει σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των μειωμένων περιπολιών είναι αυτό της ομάδας ΔΙΑΣ στο κέντρο της Αθήνας, καθώς περιπολούν σε όλο το κέντρο συνολικά έξι ομάδες. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μείωση της τάξεως του 30% στο προσωπικό των αστυνομικών δυνάμεων που υπηρετούν στη δίκυκλη αστυνόμευση τη ΔΙΑΣ και στα περιπολικά και αυτό έχει επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση με τις περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής», μας είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κυριακάκος, αστυνομικός της Άμεσης Δράσης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας. «Ο κόσμος μπορεί να λείπει. Δυστυχώς οι περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών παραμένουν ίδιες. Οι λίγες πεζές περιπολίες που  μπορεί να εξήλθαν τον τελευταίο καιρό αντιλαμβάνεστε ότι και με τις καιρικές συνθήκες πολλές φορές δεν μπορούν να επιχειρήσουν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακάκος.

Όλα αυτά την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε πρόσφατα με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πως «Ως τώρα δημιουργούνταν συνεχώς, άκριτα -σε πάρα πολλές περιπτώσεις- αστυνομικά τμήματα. Είχε κάποιος ένα μέσον κι έφτιαχνε αστυνομικό τμήμα στο χωριό του ή στην περιοχή του. Μειώσαμε με βάση τις μελέτες που έγιναν σε κάθε περιοχή και μετά από συζητήσεις που έγιναν με τους τοπικούς φορείς, ορισμένα αστυνομικά τμήματα, αλλά δεν μειώσαμε το προσωπικό από αυτές τις περιοχές».

Την ίδια στιγμή οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας που ερευνούν την υπόθεση της αιματηρής ληστείας του επιχειρηματία προσπαθούν να σκιαγραφήσουν όσο πιο καθαρά γίνεται το προφίλ των δύο δραστών που επιτέθηκαν στο σπίτι του επιχειρηματία. «Οι δράστες μιλούσαν άπταιστα Ελληνικά. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως πρόκειται σίγουρα για Έλληνες. Υπάρχει μία ταύτιση και με ένα συμβάν που έγινε στα Νότια Προάστια, καθώς πρόκειται για δύο άτομα που χτύπησαν και στη συγκεκριμένη επίθεση», μας είπε χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή που έχει γνώση των ερευνών.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.