ΚΟΣΜΟΣ

Μογκερίνι: H Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή εναντίον κράτους - μέλους

Να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, κάλεσε την Τουρκία η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή, Κώστα Χρυσόγονου, σχετικά με τις κλιμακούμενες, το τελευταίο διάστημα, προκλήσεις της Τουρκίας, η κ. Μογκερίνι επανέλαβε, ακόμη, την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών και τόνισε ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αναλυτικά στην απάντηση της προς τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο η αντιπρόεδρος της κομισιόν αναφέρει:

«Στην ετήσια έκθεση της για την Τουρκία... το Συμβούλιο επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να αναλάβει σαφή δέσμευση υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, αν κριθεί απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά σοβαρές ανησυχίες και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Η ΕΕ τονίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών και έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την επόμενη ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία τον Απρίλιο του 2018».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.