ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει τροποποιήσεις για τις συντάξεις

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει από τους θεσμούς να μην εφαρμοστεί το κόψιμο των συντάξεων από το 2019 σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο κ. Μοσκοβισί είναι κατηγορηματικός ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ζητήσει καμία τροποποίηση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχουν συμφωνήσει στο θέμα των συντάξεων και ως εκ τούτου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Κομισιόν δεν προτίθεται να προτείνει μονομερώς την τροποποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.»

Ειδικότερα στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί υποστηρίζει:

«Από την έναρξη του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα, οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ως στόχο, όχι μόνο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και την παροχή περισσότερο επαρκούς προστασίας, την ενίσχυση της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των γενεών, τη δημιουργία κινήτρων υπέρ της εργασίας και τη συμβολή στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών όπως αυτές περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜΣ) του 2015, στις αναθεωρήσεις του ΜΣ μετά από κάθε αξιολόγηση (συμπληρωματικά ΜΣ) και στη βασική έκθεση του Ιουλίου 2017 .

Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις επιδίωξαν να συμβάλουν στην εξισορρόπηση των κοινωνικών δαπανών προς την κατεύθυνση μέτρων πολιτικής επακριβώς στοχοθετημένων προς τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, ώστε να βοηθήσει τα πλέον ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Συνολικά, η Επιτροπή καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία προσπάθησε να μετριάσει τις επιπτώσεις στα πλέον ευάλωτα και να στηρίξει πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα σταθερό, βιώσιμο και καλύτερα στοχοθετημένο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας.

Με αυτό κατά νου, μεταξύ των δεσμεύσεών τους, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν, στο συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεννόησης του Ιουλίου 2017, να προβούν στην αναπροσαρμογή των τρεχουσών και των νέων συντάξεων και στο πάγωμα των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό έως το 2021.

Οι ελληνικές αρχές δεν πρότειναν τροποποιήσεις στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν προτίθεται να προτείνει μονομερώς την τροποποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σε σχέση με το πρόγραμμα του ΕΜΣ για στήριξη της σταθερότητας.»

Σημειώνεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα των Νέων ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα λάβει ως δώρο την παράταση για έξι μήνες των περικοπών στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί  για να ισχύσουν την 1η Ιανουαρίου 2019,  εάν κλείσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, κάτι που είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.