ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μετά το σκάνδαλο

Πώς να ελέγξετε αν το Facebook μοιράστηκε τον λογαριασμό σας με την Cambridge Analytica

Πάνω από 87 εκατ. λογαριασμοί χρηστών στο Facebook εκτέθηκαν στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις σε κορυφαίο επίπεδο, ακόμη και την απολογία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των λογαριασμών που «μοιράστηκε» το Facebook με την εταιρεία διαχείρισης δεδομένων, προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Αρκετές χιλιάδες όμως, βρίσκονται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Πώς θα ελέγξετε αν ο λογαριασμός σας εκτέθηκε στην Cambridge Analytica; Το Facebook ξεκίνησε από τη Δευτέρα να ενημερώνει τους χρήστες που εκτέθηκαν με προσωπικά μηνύματα. Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, «ανέβηκε» και μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας οι διαδικτυακοί χρήστες μπορούν να αναζητήσουν περισσότερα στοιχεία ή ακόμη και αν βρίσκονται ανάμεσα στα «θύματα».

Το Facebook φιλοδοξεί να ενημερώσει προσωπικά κάθε λογαριασμό που παραβιάστηκε. Προς το παρόν, ωστόσο, τα άτομα που δεν έχουν ειδοποιηθεί, μπορούν να ελέγξουν αν επηρεάστηκαν, πηγαίνοντας στη σελίδα βοήθειας του site. Πώς γίνεται η διαδικασία;

Βήμα 1ο: Κάνεις κλικ στο εικονίδιο του κέντρου βοηθείας, στη βασική μπάρα δεδομένων (στο εικονίδιο με το ερωτηματικό).

Βήμα 2ο: Κάνεις κλικ στην επιλογή «κέντρο βοηθείας».

Βήμα 3ο: Στην αναζήτηση, γράφεις Cambridge Analytica.

Βήμα 4ο: Κάνεις κλικ στην επιλογή «πώς θα ξέρω αν τα στοιχεία μου κοινοποιήθηκαν στην Cambridge Analytica».

Αφού ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία, θα βγει ένα μήνυμα, στο οποίο θα ενημερώνεστε αν εσείς και οι φίλοι σας στο Facebook έχετε επηρεαστεί από το μεγάλο αυτό σκάνδαλο. Εάν είστε εκτός, θα διαβάσετε «ούτε εσείς, ούτε οι φίλοι σας δεν συνδέθηκαν με την Cambridge Analytica μέσω της εφαρμογής This is your digital life».

Το σκάνδαλο Cambridge Analytica επηρέασε πάνω από 87 εκατ. χρήστες του Facebook. Οι περισσότεροι ήταν στις ΗΠΑ. Όσοι επηρεάστηκαν, θα λάβουν μήνυμα ότι «εσείς ή ένας φίλος σας έχει συνδεθεί». Αν έχετε επηρεαστεί άμεσα, θα λάβετε το μήνυμα ότι εγκατέστησαν την εφαρμογή που άνοιξε την πόρτα για την κοινοποίηση των δεδομένων τους.

Το Facebook έχει υποσχεθεί ευρείες αλλαγές στην πλατφόρμα του για να αποτρέψει περαιτέρω «κατάχρηση» ανάλογη με εκείνη που αποδίδεται στην Cambridge Analytica. «Αυτές οι ενέργειες θα εμπόδιζαν οποιαδήποτε εφαρμογή, όπως η [This Is Your Digital Life], να έχει πρόσβαση σε τόσες πληροφορίες σήμερα», ανέφερε η εταιρεία τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.