ΥΓΕΙΑ

Σωστή διαχείριση

Πώς θα απαλλαγείτε από το άγχος;

Ποιος δεν γνωρίζει εκείνο το παράξενο αίσθημα που μας καταλαμβάνει όταν δεν ξέρουμε πώς να χειριστούμε μία κατάσταση; Το άγχος ή στρες είναι μία άμεση ψυχοσωματική απάντηση όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις όπως η απώλεια της δουλειάς, ένας χωρισμός, οι οικογενειακές συγκρούσεις, η επίπονη και άχαρη διαδικασία των εξετάσεων… ο κατάλογος των στρεσσογόνων καταστάσεων μπορεί να είναι πολύ μακρύς.

Τι είναι όμως ακριβώς το στρες;

Το στρες μπορεί να οριστεί ως μία σύνθετη κατάσταση που βιώνεται ως απειλητική ως προς την ομοιόσταση, δηλαδή την ισορροπία του οργανισμού, η οποία προσπαθεί να αποκατασταθεί ενεργοποιώντας ένα σύνολο σωματικών και ψυχικών ενεργημάτων που συνιστούν ισάριθμες απόπειρες απάντησης στην στρεσσογόνα απειλητική κατάσταση.

Πρέπει στο σημείο αυτό να κάνουμε δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις:

η πρώτη αφορά τη διάρκεια του στρες (εδώ πραγματευόμαστε το στρες από την σκοπιά του χρόνου), η δεύτερη αφορά τις ιδιαίτερες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται το στρες (εδώ πραγματευόμαστε το στρες από την σκοπιά των συμπτωμάτων ή της φαινομενολογίας του).

Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη…

Το στρες μπορεί να είναι μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Το στρες μικρής διάρκειας δεν είναι τις περισσότερες φορές βλαβερό για εμάς. Τείνει μάλιστα να δημιουργεί νέες εγκεφαλικές διασυνδέσεις και να ενεργοποιεί ψυχικούς μηχανισμούς, έτσι ώστε αν βρεθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον να είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Δημιουργούνται επιπροσθέτως θετικά συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία ανάλογες στρεσσογόνες καταστάσεις. Το στρες μικρής διάρκειας μας μαθαίνει να «ακούμε» το σώμα μας και να εκπληρώνουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, τις επιθυμίες του. Το στρες μικρής διάρκειας εμπλουτίζει έτσι τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας συσχετίζεται τόσο με τον εαυτό του όσο και με τα περιβάλλοντα σώματα, αναπτύσσοντας νέες και πιο πρόσφορες οδούς συλλογικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.

Ας εξετάσουμε τώρα το στρες μεγάλης διάρκειας…

Η παράταση της παραμονής μας σε μία στρεσσογόνα κατάσταση οδηγεί στην παραγωγή κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει όλα μας τα όργανα και η υπερπαραγωγή της μπορεί, στην περίπτωση του παρατεινόμενου στρες, να είναι καταστροφική συνολικά για τον οργανισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.