ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες προσαγωγές

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού στην Αρμενία

Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν σήμερα στο Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, όπου οι διαδηλώσεις κατά του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός με ενισχυμένες εξουσίες, συνεχίζονται για έβδομη ημέρα.

Σήμερα το πρωί εκατοντάδες διαδηλωτές, που είχαν κατεβεί στον δρόμο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης και βουλευτή Νικόλ Πασινιάν, επιχείρησαν να αποκλείσουν την είσοδο της έδρας της κυβέρνησης στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας κατά των διαδηλώσεων που προσήγαγε δεκάδες ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος ολοκλήρωσε μόλις τη δεύτερη και τελευταία προεδρική θητεία του και επανήλθε στην εξουσία πετυχαίνοντας να εκλεγεί πρωθυπουργός από το Κοινοβούλιο έπειτα από μια αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, ότι επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία διά βίου.

«Η αστυνομία νομίζει ότι οι προσαγωγές θα μας φοβίσουν και ότι θα χάσουμε το ηθικό μας. Αλλά δεν θα σταματήσουμε, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για αλλαγές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διαδηλωτής Σουρέν Χαρουτιουνιάν, 24 ετών.

Από την πλευρά του, ο Πασινιάν κάλεσε την αστυνομία «να σταματήσει να προστατεύει τα κυβερνητικά κτίρια γιατί ανήκουν στον λαό, όχι στον Σαρκισιάν που σφετερίστηκε την εξουσία στην Αρμενία».

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία το πρωί στο Γερεβάν, διακόπτοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε συνοικίες της πόλης. Άφηναν φυλλάδια υπέρ των αλλαγών στα παρμπρίζ των λεωφορείων και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Πολλοί οδηγοί πατούσαν το κλάξον σε ένδειξη υποστήριξης προς τους διαδηλωτές, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην έκκληση του Νικόλ Πασινιάν: «Αν είσαι κατά του Σερζ, πάτησε το κλάξον!»

Η πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησης του Σαρκισιάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

16

 

Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Γερεβάν κατά του νέου πρωθυπουργού, έπειτα από έκκληση του Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος κήρυξε «την έναρξη μιας βελούδινης επανάστασης» στην Αρμενία και τάχθηκε υπέρ μιας εθνικής εκστρατείας «πολιτικής ανυπακοής».

«Η βελούδινη επανάστασή μας διαχέεται» είπε ο Πασινιάν ενώπιον του πλήθους των διαδηλωτών που ήταν ωστόσο λιγότεροι απ΄ό,τι την Τρίτη, όταν 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Γερεβάν, στη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών σε αυτή τη μικρή δημοκρατία του Καυκάσου.

Μετά την αναθεώρηση του συντάγματος, ο ρόλος του προέδρου της Αρμενίας είναι κυρίως εθιμοτυπικός, ενώ ο επικεφαλής της κυβέρνησης διαθέτει εκτεταμένες εξουσίες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.