ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 18.00

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - Αποφασίζουν για F-16 και γαλλικές φρεγάτες

Αγώνα δρόμου για να ληφθούν οι αποφάσεις που θα ενεργοποιήσουν εξοπλιστικά προγράμματα με σκοπό να θωρακιστούν οι ένοπλες δυνάμεις και να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η αποτρεπτική δύναμη του ελληνικού στρατού θα ενισχυθεί κάνει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι (δηλαδή μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ) θα συγκληθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές: οι Αμερικανοί έχουν δώσει περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην παραγγελία με τις προσφερόμενες σήμερα τιμές. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν αποφασίσει να αναβαθμίσουν τα 85 πιο σύγχρονα αμερικανικά F-16 που έχει η Πολεμική Αεροπορία (πρόκειται για 55 αεροσκάφη F-16 Block 52+ και 30 μαχητικά τύπου F-16 Block 52+ Advanced), τα οποία θα εκσυγχρονιστούν στην πιο νέα έκδοση Viper.

Το κόστος της συγκεκριμένης προμήθειας αναμένεται να φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ, αν και στο Πεντάγωνο λένε ότι στην τελική τιμή θα συμπεριληφθεί και το πρόγραμμα Follow On Support ώστε τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη να έχουν υψηλή διαθεσιμότητα και για τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 σχεδιάζεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2021, δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα.

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να λάβει απόφαση και για την προμήθεια υλικών για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage των οποίων η διαθεσιμότητα είναι χαμηλή, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Οι Γάλλοι έχουν προτείνει αναβάθμιση των Mirage 2000 και 2000-5, όμως το κόστος ανέρχεται στα 860 εκατ. ευρώ και θεωρείται απαγορευτικό με δεδομένα τα διαθέσιμα κονδύλια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.