ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικεφαλής η Λούκα Κατσέλη

Σοσιαλιστική «task force» για την καταπολέμηση των ανισοτήτων

Ελληνικό άρωμα έχει η πρώτη πολιτική πρωτοβουλία της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά από την ανάδειξη του Γερμανού Ούντο Μπούλμαν στη θέση του επικεφαλής της ομάδας.

Ο λόγος για την εκπόνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας μία “task force” με επικεφαλής την πρώην υπουργό της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη.

Πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν την ατζέντα τους προς τα αριστερά και να προσεγγίσουν εκ νέου τους πολίτες που έμειναν πολιτικά ‘άστεγοι’ ή ακόμα χειρότερα στράφηκαν προς ευρωσκεπτικιστικές ομάδες, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στοχεύουν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων που τόσο μαστίζουν την ΕΕ, ενώ τα χρόνια της κρίσης δείχνουν να διευρύνονται ακόμα περισσότερο.

View Attachment

Το σχέδιο αναλαμβάνει να επεξεργαστεί εντός του προσεχούς εξαμήνου μία ομάδα που αποτελείται από 22 εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου, που προέρχονται τόσο από την πολιτική, όσο όμως και από την ακαδημαϊκή κοινότητα ή την Κοινωνία των Πολιτών.

Η “task force” θα φέρει τον τίτλο «Προοδευτική Κοινωνία» και επικεφαλής της αναλαμβάνει η πρώην υπουργός και πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα Λούκα Κατσέλη, που θα μοιράζεται πάντως το πόστο με τον πρώην πρωθυπουργό της Δανίας και πρώην πρόεδρο του ΕΣΚ Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν.

Μεταξύ των μελών θα βρεθούν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο Ούγγρος πρώην Επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Λάζλο Άντορ, η γνωστή επιδημιολόγος Κέιτ Πικέτ κ.α. , ενώ στην ομάδα επεξεργασίας και προώθησης του προγράμματος εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα μετέχει και έτερος Έλληνας, ο Γιάννης Δάλμας.

View Attachment

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της σημασίας που έχει η μείωση των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και περιφερειακών ανισοτήτων στην Ευρώπη, αλλά και η προώθηση ενός στρατηγικού σχεδίου, προκειμένου η ΕΕ συνολικά να μπει ξανά σε αναπτυξιακό δρόμο.

«Οι πολίτες ανησυχούν καθώς σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο το 84% πιστεύει ότι οι εισοδηματικές διαφορές είναι πολύ μεγάλες και περισσότερο από το 60% συμφωνεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα για να μειωθούν οι διαφορές», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με την οποία ανακοινώνεται επισήμως το εγχείρημα της «Προοδευτικής Κοινωνίας» για την προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης στην Ε.Ε.

View Attachment

Έμφαση όμως στην ανάγκη αλλαγής πορείας της ΕΕ και μάλιστα άμεσα, μέσω ενός αναπτυξιακού προτύπου που θα βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, με ισότητα, συνοχή και σε ευθυγράμμιση με το πλάνο για βιώσιμη ανάπτυξη του 2030 έδωσε και ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών Ούντο Μπούλμαν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.