ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι είπε ο υπουργός για το ν/σ της ΔΕΗ

Σταθάκης: Πολύ κοντά σε καθαρή έξοδο μετά τον Ιούνιο

Κακή ιδιωτικοποίηση χαρακτήρισε το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο αποκλειστικά για τους λιγνίτες.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FΜ» o κ. Σταθάκης είπε ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε η κυβέρνηση και εξήγησε: «Το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ το ακυρώσαμε -υπενθυμίζω ότι η μικρή ΔΕΗ περιελάμβανε το 30% όλου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, πρωτίστως περιελάμβανε υδροηλεκτρικά, τα οποία είναι και το πιο αποτελεσματικό κομμάτι της ΔΕΗ, περιελάμβανε λιγνίτες και περιελάμβανε και μονάδες φυσικού αερίου και πελατολόγιο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σήμερα η κυβέρνηση προχωρά, μετά την καταδίκη της χώρας για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες, σε μια αποεπένδυση, που περιλαμβάνει, αντί για το 30% του παραγωγικού δυναμικού, μόλις το 9% και το οποίο είναι αποκλειστικά για λιγνίτες και δεν έχει καμία σχέση με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ».

«Εμείς», συνέχισε ο υπουργός, «ακυρώσαμε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις, που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Σαμαρά στον τομέα της ενέργειας, ακυρώσαμε τον ΑΔΜΗΕ, που ήταν πλήρης ιδιωτικοποίηση -εμείς το κάναμε 51% δημόσιο- ακυρώσαμε τον ΔΕΣΦΑ, που ήταν 400 εκατ. ευρώ το αντίτιμο και πλειοδότης μια αζέρικη εταιρεία και 18 μήνες μετά έχουμε μία ιδιωτικοποίηση που έφερε 535 εκατ. ευρώ,  ευρωπαίους στρατηγικούς επενδυτές της περιοχής και ισχυρό πρόεδρο στην εταιρεία και ισχυρότερη παρουσία του Δημοσίου. Και αυτό απέναντι σε ένα σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε ουσιαστικά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΔΕΗ και ενός μεγάλου μέρους των περιουσιακών της στοιχείων, έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο εκπορεύεται από μια σαφή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σε αυτήν μείναμε, δεν άλλαξε τίποτε πέρα από αυτό».

Καμία απόλυση για έξι χρόνια

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζομένων, μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε: «Δεν θα υπάρξει απόλυση, θα προσδιοριστεί επακριβώς το προσωπικό -αυτό είναι η επόμενη φάση- που θα μεταφερθεί στις νέες μονάδες. Οι νέες μονάδες θα αποσχιστούν μαζί με το προσωπικό τους, το οποίο καλύπτεται πλήρως από τη συλλογική σύμβαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που υπογράφεται αυτές τις ημέρες. Άρα, μεταφέρεται και η συλλογική σύμβαση -είναι τριετής- και για έξι χρόνια, δηλαδή δύο συλλογικές συμβάσεις, δεν μπορεί να γίνει καμία απόλυση».

Το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης στους λιγνίτες

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης στους λιγνίτες, ο κ. Σταθάκης εξήγησε: «Το 2030 πρέπει να παράγουμε 30% λιγότερους ρύπους από ό,τι σήμερα, άρα πρέπει να εξοικονομούμε ενέργεια και ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι το 30% της ενέργειας, που καταναλώνουμε ως χώρα, πρέπει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Τα πράγματα είναι δεδομένα με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το φυσικό αέριο θα παραμείνει ενισχυμένο -γύρω στο 30% που είναι σήμερα- και το λιγνιτικό δυναμικό, το οποίο μας ενδιαφέρει να παραμείνει, θα το διατηρήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, συμβατό με τους περιβαλλοντικούς στόχους.

Οι λιγνίτες θα έχουν τη σημερινή μορφή, οι μονάδες που σιγά σιγά θα αποσύρονται δεν θα αντικαθίστανται, αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επίτευξη των στόχων θα επιδιώξουμε -επειδή είναι εγχώριος πόρος- να τον διατηρήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Θα έχουμε σύγχρονες μονάδες, θα μπει η Πτολεμαΐδα 5, εάν προχωρήσει ο Μελίτης 2 θα είναι μια καινούρια μονάδα και αυτές θα είναι οι μόνες που θα προστεθούν, ενώ όλες οι άλλες που έχουμε, όταν λήγει ο χρόνος ζωής τους, σταδιακά από το 2025 έως το 2035, δεν θα αντικαθίστανται.»

Βελτιώσεις στο ανταποδοτικό τέλος μετά τις ενστάσεις βουλευτών

Αναφορικά με τις ενστάσεις, που διατυπώθηκαν και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ανταποδοτικό τέλος για τη στήριξη των λιγνιτοπαραγωγικών περιοχών, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι «θα κάνουμε και σήμερα κάποιες διορθώσεις στο νομοσχέδιο, που θα ενσωματώνουν και για τον τοπικό πόρο που παίρνουν αυτές οι μονάδες, κάποιες βελτιώσεις θα τις κάνουμε».

Ερωτηθείς εάν το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί θα επηρεάσει την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος εκτίμησε: «Δεν έχει υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος και νομίζω ότι και με τη νέα κατάσταση η αγορά ενέργειας θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά τα επόμενα χρόνια, θα έχει στοιχεία περισσότερης απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά θεωρούμε με την εισαγωγή του λεγόμενου target model από το 2019 και μετά ότι θα είναι μία ρυθμιζόμενη αγορά, η οποία δεν θα οδηγεί σε αυξήσεις, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί και να οδηγήσει σε μειώσεις στην τιμή του ρεύματος».

Σχετικά με την υποχρεώσεις των αγοραστών, που συνοδεύουν την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σημείωσε: «Οι νέες εταιρείες που θα λειτουργήσουν θα έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι στην τοπική κοινωνία, που έχει και η ΔΕΗ, άρα και το λιγνιτόσημο θα πληρώνουν κι όλες τις δεσμεύσεις που έχει η ΔΕΗ θα έχουν, σε ό,τι φορά τις απαλλοτριώσεις, τους οικισμούς, την αποκατάσταση των χώρων».

Κοντά σε καθαρή έξοδο μετά τον Ιούνιο

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι «είμαστε απόλυτα κοντά στο να έχουμε μετά τον Ιούνιο μία καθαρή έξοδο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.