ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση 7,5% σε 2,3 εκατομμύρια

Στη Γερμανία δίνουν αυξήσεις στους εργαζόμενους

Σε συμφωνία για αυξήσεις μισθών 7,5% τα επόμενα δυόμιση χρόνια για κάπου 2,3 εκατομμύρια εργαζομένους στο δημόσιο τομέα κατέληξαν η γερμανική κυβέρνηση και συνδικάτα.

Η συμφωνία προβλέπει αναδρομική αύξηση 3,19% από 1ης Μαρτίου, ενώ θα ακολουθήσει νέα αύξηση 3.09% την 1η Απριλίου του ερχόμενου έτους και η τελευταία της τάξης του 1.06% την 1η Μαρτίου του 2020.

Οι χαμηλόμισθοι θα λάβουν επίσης ένα εφάπαξ επίδομα 250 ευρώ, ενώ οι μισθολογικές κλίμακες στο δημόσιο θα αλλάξουν για να επικρατήσει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Είχαν προηγηθεί τριήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών και μια σειρά από πανεθνικές προειδοποιητικές απεργίες την περασμένη εβδομάδα, που προκάλεσαν την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων και μεγάλα προβλήματα σε δημόσιες υπηρεσίες.

Ικανοποιημένες εμφανίζονται όλες οι πλευρές. Ο υπουργός Εσωτερικων Χορστ Ζεεχόφερ είπε ότι με τη συμφωνία η εργασία στο δημόσιο τομέα γίνεται ελκυστικότερη χωρίς να επιβαρυνθούν ιδιαίτερα τα κρατικά ταμεία καθώς το κόστος από τις αυξήσεις μισθών θα στοιχίζει περί τα 2,2 δισ. ευρώ ετησίως στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ άλλα 7,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ταμεία των Δήμων.

Το συνδικάτο Verdi των εργαζομένων στον τομέα παροχής υπηρεσιών, που συντόνισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις άνω των 150.000 εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα με την Ένωση Γερμανών Δημοσίων Υπαλλήλων (dbb) κάνει λόγο για «το καλύτερο αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια».

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι θα ετοιμάσει νομοσχέδιο, ώστε η συμφωνία να καλύπτει επίσης δικαστικούς και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Τις διαπραγματεύσεις παρακολουθούσε από κοντά και η ΕΚΤ, καθώς ενδεχόμενες μεγάλες αυξήσεις των μισθών στη Γερμανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυξήσεις του πληθωρισμού σε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.