ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το υπερπλεόνασμα-μαμούθ…

Στο τραπέζι «αντίμετρα» και «πάγωμα» στις μειώσεις συντάξεων

Ανοίγει το «μπουκέτο» της διαπραγμάτευσης μετά την χθεσινή παραδοχή των δανειστών για υπερπλεόνασμα-μαμούθ για το 2017, ύψους 4,2% του ΑΕΠ, καθώς αυτά τα νούμερα «λύνουν τα χέρια» της κυβέρνησης σε δύο μέτωπα: αφενός, σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση για την «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο και την «επόμενη μέρα», αφετέρου για την στροφή στην κοινωνική πολιτική που σχεδιάζει και διακαώς επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Βεβαίως, κυβερνητικοί παράγοντες προειδοποιούν ότι στα θέματα που αφορούν το «ξήλωμα» μνημονιακών παρεμβάσεων «δεν πρέπει να βιαζόμαστε, αν δεν θέλουμε να κάνουμε κακό στην διαπραγμάτευση». Μ’ άλλα λόγια, η Αθήνα δεν θέλει να προκαλέσει πολώσεις και αντιδράσεις στους δανειστές, ούτε επιθυμεί να τους δώσει σήμα πως βιάζεται και αδημονεί να «ξηλώσει» το Μνημόνιο στις… 22 Αυγούστου. «Η αποκατάσταση των πληγών θα γίνει και θα την καταλάβει απολύτως η κοινωνία. Αλλά τώρα πρέπει να κρατήσουμε τόνους χαμηλούς», τονίζει σε συνομιλητές του κορυφαίος υπουργός, με πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, των ενστάσεων των δανειστών, αλλά και της βασικής «γραμμής» της κυβέρνησης.

 

Ανοίγει ο δρόμος για «αντίμετρα»

Σε κάθε περίπτωση, το υπερπλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ με όρους Μνημονίου ενισχύει την φαρέτρα της κυβέρνησης, που επιδιώκει να πείσει τους δανειστές πως η υπεραπόδοση της οικονομίας ούτε τυχαία ούτε στιγμιαία είναι, αλλά αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένες τις επιδόσεις, είναι προφανές ότι στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως κάθε συζήτηση για πρόωρη εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου ορίου είναι… εκτός λογικής. «Εδώ η οικονομία πετάει και εμείς θα κληθούμε να εφαρμόσουμε το 2019 ένα μέτρο που έχει ψηφιστεί για το 2020;», διερωτάται κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ρητορικά, δίνοντας μόνο του την… απάντηση: «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», λέει στο matrix24.gr.
Πέραν αυτού, το γεμάτο δημόσιο ταμείο σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση της οικονομίας λύνει τα χέρια του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να εφαρμοστούν τα ψηφισμένα αντίμετρα από το 2019 (σημειωτέον ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ακόμη και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29 στο 26%...) αλλά και να υιοθετηθούν παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Ήδη, τα συναρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επεξεργάζονται τέτοιες κοινωνικές παρεμβάσεις που μπορούν να δώσουν «ανάσα» σε κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες πολιτών. Πρόκειται για μέτρα ανακούφισης ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, για διορθωτικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, για λελογισμένες μειώσεις στους φόρους εισοδήματος, κατανάλωσης και ακινήτων αλλά και για επιπρόσθετες ρυθμίσεις «ειδικού» χαρακτήρα, που εκτιμάται ότι βλάπτουν πολύ περισσότερο από τα έσοδα που φέρνουν –όπως, για παράδειγμα, ο περίφημος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί.

 

«Κλειδί» οι συντάξεις

Σημειωτέον ότι πέραν των παραπάνω, το ισχυρό υπερπλεόνασμα ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και ως προς την βασική της επιδίωξη: να ακυρώσει ή, έστω, να «παγώσει» ως το 2020 την ψηφισμένη μείωση των συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού τους, που έχει ψηφιστεί για να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο θέμα τίθεται πολύ… προσεκτικά στην διαπραγμάτευση, ώστε να μην την μονοπωλήσει και με στόχο να μην στείλει σήμα η Αθήνα πως θέλει να «ξηλώσει» ψηφισμένα μέτρα. Όμως, είναι προφανές ότι το κατά πόσον θα «παγώσουν» οι μειώσεις των συντάξεων ή αν θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις (σχεδιασμός νέος επιδομάτων, αποκατάσταση ΕΚΑΣ, εξαίρεση από τις περικοπές ορισμένων χαμηλοσυνταξιούχων με εισοδηματικά κριτήρια κ.α.) θα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου, αφού κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να επιδιώκει να εξαντλήσει την τετραετία και να «παλέψει» το εκ νέου άνοιγμα του πολιτικού παιχνιδιού μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Υπερπλεόνασμα με απευθείας κατασχέσεις ανείσπρακτων φόρων από τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών (και με κάπιταλ κοντρόλς). Και με οικονομική ασφυξία στα μικρομεσαία εισοδήματα. Και μιλάνε για ξήλωμα μνημονιακών παρεμβάσεων. Και εσείς τα αναπαράγετε άκριτα και παπαγαλίστικα. Έγκυρο ρεπορτάζ, έτος 2018 μ.Χ. Τι κάνουν τα ΜΜΕ για να ζήσουν…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.