ΕΛΛΑΔΑ

Σε συντονιστικό κέντρο της μαφίας είχε μετατραπεί η Θεσσαλονίκη

Στον Εισαγγελέα ο «νούμερο 1» κακοποιός του κόσμου

Σε συντονιστικό κέντρο της ρωσικής μαφίας που δρα στην Ευρώπη είχε μετατραπεί η Θεσσαλονίκη, όπου ζει και κατηγορείται ότι δρούσε ο «ηγέτης» της ρωσόφωνης μαφιόζικης οργάνωσης, o 57χρονος Γεωργιανός Λάσα Σουσανασβίλι, όπως ακριβώς τον χαρακτήρισε ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας την επιχείρηση σύλληψης του φερόμενου αρχιμαφιόζου.

Το μεσημέρι,  ο Λάσα Σουσανασβίλι ή αλλιώς «Το Λίπος», οδηγήθηκε μαζί με τους δύο συνεργάτες του, 49 και 56 χρόνων, συνοδευόμενος από πάνοπλους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης για να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι γαλλικές αρχές.
«Η οργάνωση δρούσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εμείς συνεργαστήκαμε με τις γαλλικές αρχές για αδικήματα που έγιναν και εκεί», ανέφερε στην παρουσία ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης Αβραάμ Αϊβαζίδης. Ενδεικτικό είναι ότι ταυτόχρονα στη Γαλλία έγιναν 17 συλλήψεις για αδικήματα που τελέστηκαν εκεί, ενώ στη Θεσσαλονίκη άλλες 11. Οι συλληφθέντες στην Ελλάδα εμπλέκονται σε 56 διαρρήξεις που έγιναν μετά το 2015 με λεία που φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, φτάνοντας σε σημείο να διαπράττουν δύο έως τρεις διαρρήξεις την ημέρα. «Πολλά από τα μέλη της οργάνωσης επισκέπτονταν ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Αϊβαζίδης.

Για την ταυτόχρονη ολοκλήρωση της κοινής επιχείρησης Ελλάδας και Γαλλίας έγιναν συναντήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Ελλάδα, γι’ αυτό και ο συντονισμός έγινε από την Europol, ενώ ενδεικτική ήταν η παρουσία Γαλλίδας δικαστή στη Θεσσαλονίκη. Κύκλοι της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος Θεσσαλονίκης που είχε την ευθύνη της επιχείρησης, έλεγαν πως παρά την καταδίκη του εξακολουθούσε να δραστηριοποιείται δίνοντας εντολές σε δεκάδες κυρίως ομοεθνείς του σε όλη την Ευρώπη για τη διάπραξη κλοπών, τμήμα των οποίων εισέπραττε και η κορυφή της οργάνωσης σε Θεσσαλονίκη και Ρωσία.

Ο 57χρονος κακοποιός δεν θύμιζε τίποτε από το προσωνύμιο «Το Λίπος» που του είχαν προσδώσει πριν πολλά χρόνια στους κύκλους των «βορ βζακόνια» (κλεφτών του νόμου) της ρωσικής μαφίας. Εμφανώς αδυνατισμένος, φορώντας γυαλιά προσήχθη σιδηροδέσμιος ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών. Πάντως για τη σύλληψή του κινητοποιήθηκαν 20 άνδρες της ασφάλειας εντοπίζοντας αρχικά δύο συνοδούς του και τον οδηγό του, ο οποίος αντιστάθηκε και ήταν αυτός που τραυματίστηκε ελαφρά στη συμπλοκή, χωρίς όμως να σημειωθεί ανταλλαγή πυροβολισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 57χρονος θα αρνηθεί την έκδοσή του στη Γαλλία, αρνούμενος ότι τέλεσε οποιοδήποτε έγκλημα στη συγκεκριμένη χώρα, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Ο Σουσανασβίλι έχει καταδικαστεί ήδη στην Ελλάδα σε κάθειρξη 14 ετών για συντονισμό μαφιόζικης οργάνωσης που δρούσε σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία από τη Θεσσαλονίκη και την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο η υπόθεσή του να κριθεί σε δεύτερο βαθμό. Είχε αποφυλακιστεί με τους ευεργετικούς όρους του νόμου Παρασκευόπουλου για λόγους υγείας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.