ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Σβίγκου: Περισσότερο αναγκαίο από ποτέ ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα για τη Συρία

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά τα «χειρουργικά» πυραυλικά χτυπήματα από ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου με συνέντευξη που παραχώρησε στο Α' πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας. Υπογράμμισε πως αυτή η εξέλιξη πρέπει να ανησυχεί όλη την Ευρώπη και όχι μόνο τη χώρα μας και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ανησυχεί όλη η Ευρώπη και όχι μόνο η χώρα μας και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι μια εξέλιξη αρκετά επικίνδυνη η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, με οδυνηρές επιπτώσεις και στον άμαχο πληθυσμό αλλά και στη σταθερότητα της περιοχής.

Για το εάν αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές η κ. Σβίγκου είπε πως οι προσφυγικοί πληθυσμοί έρχονται μετά από πολέμους, μετά από αναταράξεις, μετά από εμφύλιες συγκρούσεις, για αυτό και στο συμφέρον της Ευρώπης είναι η εξεύρεση μιας λύσης μέσα από τη διπλωματία, με κεντρικό το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνα για τα χημικά και να λογοδοτήσουν οι δράστες, αλλά οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να συνεχίσουν, πρέπει να σταματήσουν και να δώσουν τη θέση τους στο διάλογο και τη διπλωματία. Νομίζω ότι είναι η μόνη λύση η οποία και σέβεται τα δικαιώματα του συριακού λαού, αλλά και διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη, κατέληξε.

Τέλος σημείωσε πως βλέπουμε ένα κλίμα επιστροφής σε λογικές ψυχρού πολέμου -και αυτό μόνο κινδύνους για την ειρήνη δημιουργεί. Για αυτό τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η κινητοποίηση και των λαών της Ευρώπης και ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα που θα παρέμβει πρωταγωνιστικά και θα καθορίσει τις εξελίξεις πέρα από τις κυβερνήσεις. Και θα ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό με την έννοια ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν δείξει και τα προηγούμενα χρόνια την ευαισθησία τους σε τέτοια ζητήματα και θεωρώ ότι και σήμερα πρέπει να δοθεί ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα και από τους λαούς της περιοχής αλλά και από τους ευρωπαϊκούς λαούς, με δεδομένο ότι και η Ευρώπη θα συζητήσει το ζήτημα.

Αναφορικά με την οικονομική πορεία της χώρας και για το κατά πόσο η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως θα υπάρξει εποπτεία στη χώρα σύμφωνα με τις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί στις υπόλοιπες χώρες που είχαν βγει από μνημονιακά προγράμματα, ωστόσο σημείωσε πως το ζήτημα της καθαρής εξόδου ή της προληπτικής γραμμής που έθεταν διάφοροι εντός της χώρας, αυτό έχει λήξει. Όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι μιλούν για καθαρή έξοδο, πράγμα το οποίο ήταν και είναι ο στόχος της Ελλάδας. Το οποίο θα γίνει.

Πάντως, όλες οι ενδείξεις μάς επιτρέπουν να μιλούμε με αισιοδοξία. Και ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα έχουμε μια συνολική συμφωνία εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους και τη συμφωνία για τη στρατηγική για την ανάπτυξη, αλλά και τους όρους της μεταμνημονιακής εποπτείας. Αυτό είναι κάτι το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα η Ν.Δ. αρνιόταν ότι θα συμβεί, μάλιστα θεωρούσε ότι θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα. Αυτοί ήταν ευσεβείς πόθοι, όπως θεωρώ ότι ευσεβείς πόθοι εκφράζουν και όσοι θεωρούν ότι το πρόγραμμα δεν θα βγει με τον τρόπο που έχει πει η κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές, υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και την πιθανή προσέγγιση με το Κίνημα Αλλαγής, η κ. Σβίγκου σημείωσε πως η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. είναι γνωστές και ειλικρινείς, και πρόσθεσε ότι είναι δύο κόμματα τα οποία έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

Πάντως για το Κίνημα Αλλαγής τόνισε πως θα πρέπει να καθορίσει ποια θα είναι η πολιτική και η στρατηγική του το επόμενο διάστημα και με ποιες συμμαχίες θα πορευτεί. «Γιατί καταλαβαίνετε ότι όταν υπάρχουν εντός του Κινήματος Αλλαγής τόσο δυνατές φωνές που μιλούν για συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και συμπόρευση με την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που γνωρίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε «Με το να κλείνεις το μάτι για στον κ. Μητσοτάκη, του οποίου όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις και για τον δημόσιο τομέα και για τα κοινωνικά και δημόσια αγαθά, για την παιδεία και την υγεία, καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν αφήνει περιθώρια συγκλίσεων με δυνάμεις της Αριστεράς».

Τέλος σε ερώτηση εάν θα προκύψουν πρόωρες εκλογές η κυρία Σβίγκου είπε «τέτοιες πληροφορίες δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους όπως έχουν δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αν έρθει η αριστερά στη εξουσία, η Ελλάδα θα ακολουθήσει φιλειρηνική και φιλολαϊκή πολιτική, διαφορετική από αυτήν των συριζανέλ, έτσι δεν είναι;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.