ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο «Εθνος»

Θεοχαρόπουλος: Σύγχρονο Σύνταγμα, για σύγχρονο κράτος

«Η χώρα για να υπερβεί την πολυδιάστατη κρίση χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις, ιδίως στα μείζονα ζητήματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής πολιτείας», τονίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής σε άρθρο του για τη συνταγματική αναθεώρηση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνει τον κίνδυνο να χαθεί μία ακόμη ευκαιρία, καθώς η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και η θωράκιση της λειτουργίας των θεσμών και του κράτους δικαίου είναι αυτονόητες μεταρρυθμίσεις και επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πως τις συνομολογούν στα λόγια, αλλά τις υπονομεύουν στην πράξη.

« Όμως αν θέλεις ένα σύγχρονο κράτος, δεν μπορείς να υπονομεύεις τη δυνατότητα για ένα σύγχρονο Σύνταγμα. Αυτό υποστηρίζουμε σθεναρά στο Κίνημα Αλλαγής, γι' αυτό και το θέσαμε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που αποφασίσαμε στο πρόσφατο Συνέδριό μας και διεκδικώντας να ξεκινήσει άμεσα η κοινοβουλευτική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Χωρίς φιέστες, πειραματισμούς, τακτικισμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετούνται μέσα στο Κοινοβούλιο», υπογραμμίζει ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι «η πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής είναι που προκαλεί την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια εξωθεσμικές διαδικασίες εκτός Βουλής και έκτοτε ξέχασε το θέμα αφήνοντας τη διαδικασία να σέρνεται, και τον πανικό της ΝΔ, που μεταβάλλει τη στάση της κατά πως την βολεύει».

Όπως αναφέρει αν δεν ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία, τότε η όποια αναθεωρητική πρωτοβουλία παραπέμπεται στις καλένδες, διότι μετά, θα πρέπει να ξεκινήσει στην επόμενη Βουλή και να ολοκληρωθεί στη μεθεπόμενη, με αποτέλεσμα η συνταγματική μεταρρύθμιση να καθυστερήσει μια πενταετία από σήμερα.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διατυπώνει τα ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τη συνταγματική αναθεώρηση σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Σε τι ωφελεί ένα μόνιμο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας αντί ενός σταθερού εκλογικού κύκλου; Ποιος αρνείται την κατάργηση προνομίων του πολιτικού συστήματος; Την αναθεώρηση του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να καταργηθούν οι ειδικές προβλέψεις και να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με εκείνους των υπολοίπων πολιτών. Την αναθεώρηση του άρθρου 62 «περί ασυλίας των βουλευτών», ώστε αυτή να μην υπάρχει αυτοδικαίως ακόμα και όταν κατηγορούνται για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Την πλήρη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον αυστηρό έλεγχο της διαχείρισής τους από ανεξάρτητη επιτροπή, ώστε οι ελεγχόμενοι να μην είναι και ελέγχοντες. Πρόκειται για απαραίτητες αλλαγές για την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».

Προτείνει τη θεσμοθέτηση ασυμβίβαστου υπουργού-βουλευτή με στόχο να συμβάλλει στον απεγκλωβισμό από τις πελατειακές σχέσεις και συγκεκριμένα τρεις θτείες για βουλευτές που αντιστοιχούν σε 12 έτη και δύο για ευρωβουλευτές, καθιέρωση ασυμβίβαστων θέσεων των στελεχών των κομμάτων σε σχέση με το κράτος. «Χρειαζόμαστε αποκρατικοποιημένα κόμματα για να έχουμε αποκομματικοποιημένο κράτος», ισχυρίζεται.

Ο κ.Θεοχαρόπουλος επιμένει στην ανάγκη για χωρισμό των σχέσεων κράτους εκκλησίας. «Η ΝΔ διαφωνεί, αδυνατεί να μετατραπεί σε σύγχρονο ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα. Από την άλλη η δειλία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής», παρατηρεί επικαλούμενος τη αποπομπή του κ. Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας, η υποταγή στον κυβερνητικό εταίρο, τον κ. Καμμένο, αλλά και η απλή αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αόριστη και γενική διακριτότητα κράτους εκκλησίας.

Αναδεικνύει ακόμη την επιτακτικότητα για αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, έτσι ώστε να αποτρέπονται κυβερνητικές παρεμβάσεις και ενίσχυση κι όχι υπονόμευση των Ανεξάρτητων Αρχών αλλάζοντας τον τρόπο στελέχωσής τους. «Έχουμε ήδη καθυστερήσει, να μην χαθεί και άλλος χρόνος για μια αυτονόητη μεταρρύθμιση, ένα σύγχρονο Σύνταγμα μίας σύγχρονης Ελλάδας», καταλήγει ο κ. Θεοχαρόπουλος .

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.