ΕΛΛΑΔΑ

Για τα νόμιμα έγγραφα

Το αδιαχώρητο από μετανάστες στα κρατητήρια της Θεσσαλονίκης

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες και να πάρουν στα χέρια τους έγγραφα που θα τους επιτρέπει τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα. Ορισμένοι περιμένουν από χθες τη νύχτα καθώς διανυκτέρευσαν έξω από την είσοδο των κεντρικών γραφείων της ΕΛ.ΑΣ. στη συμπρωτεύουσα, όπου κοιμήθηκαν στο πεζοδρόμιο και στο γρασίδι.

Η κατάσταση με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας και από τον Έβρο έχει προκαλέσει το αδιαχώρητο στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων του ακριτικού νομού, με συνέπεια αρκετοί που έρχονται να χρειάζεται να καταγραφούν στη Θεσσαλονίκη, αφού στα σύνορα δεν συλλαμβάνονται. Την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των προσφύγων αποκάλυψε χθες το protothema.gr αποτυπώνοντας ότι μέσα σε ένα μήνα τριπλασιάστηκαν όσοι μπήκαν στη χώρα μας διασχίζοντας τον Έβρο, καθώς οι Τούρκοι, που ελέγχουν απόλυτα τις προσφυγικές ροές, άνοιξαν τους κρουνούς λόγω της έντασης με την Ελλάδα.

Κούρδοι πρόσφυγες από το Αφρίν της Συρίας που μπήκαν στην Ελλάδα για να ξεφύγουν από την τουρκική εισβολή στον τόπο τους, μαζί με τα παιδιά τους περίμεναν μέχρι το απόγευμα να τους οδηγήσουν σε κάποιον προσφυγικό καταυλισμό, όπως έγινε πριν λίγες ημέρες και με ομοεθνείς τους που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία. Όπως είπαν, μπήκαν με βάρκες στην Ελλάδα και στη συνέχεια καταγράφηκαν τα στοιχεία τους από την αστυνομία, όπως φαίνεται και από τα έγγραφα που είχαν στα χέρια τους. Έμειναν για περισσότερες από δέκα ημέρες στις υπηρεσίες του Έβρου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Πού θα πάμε με τα παιδιά μας, δεν έχουμε πού να κοιμηθούμε, ούτε να φάμε», έλεγαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας.

Οι περισσότεροι όμως που συγκεντρώνονται έξω από την κεντρική αστυνομική υπηρεσία είναι μετανάστες από διάφορες χώρες, όπως Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αφγανιστάν. Κυρίως νεαροί άνδρες που δεν καταγράφηκαν από καμία υπηρεσία στον Έβρο, αφού έφτασαν πληρώνοντας διακινητές στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχουν συλληφθεί τυπικά. Λένε ότι περιμένουν μέχρι και δύο ημέρες για να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία τους και να πάρουν έγγραφα που επιτρέπει τη νόμιμη παραμονή τους για ένα μήνα. Οι περισσότεροι πάντως ήδη σχεδιάζουν να φύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάλι με τη βοήθεια διακινητών. Η κατάσταση δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται εύκολα στο επόμενο διάστημα, εάν οι ροές των προσφύγων συνεχίσουν με τις ίδιες αυξητικές τάσεις, καθώς πλέον, μετά το κλείσιμο των περισσότερων κέντρων φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, δεν φαίνεται να υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για τη φιλοξενία τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.